eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Dottore prepara paziente per vaccinazione
Nyitókép: Pixel_away/Getty Images

Komoly járvány fenyegeti a háború sújtotta Ukrajnát

Az oltásellenesek miatt már a fegyveres konfilktus előtt is alacsony volt a kanyaró elleni átoltottság az országban: a háborúval kombinálva könnyen megtörténhet, hogy járványkitörés lesz a dolog vége.

Szeptemberben oltatlan gyermekek ezrei térhetnek vissza az ukrán iskolapadba: Ihor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes szerint a legnagyobb veszélye egy kanyarójárvány kirobbanásának van - írja a Euronews.

Legutóbb 2019-ben élt át kanyaróvírus-kitörést az ország, amely hagyományosan melegágya a betegségnek Európában.

"Az első kanyarókitörés Ukrajnában a 2017-2019-es időszakban történt, ez hatalmas járvány volt, a kormány csak enyhíteni tudta. Akkoriban mintegy 115 ezer gyermek betegedett meg" - mondta Kuzin.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 2022-ben az 1 éves gyermekeknek csak 74 százaléka, a 6 éveseknek pedig 69 százaléka kapta meg az első, illetve a második kanyaró elleni védőoltást.

Ezek a gyerekek, valamint azok, akik 2-17 éves koruk között elmulasztották a rendszeres védőoltásokat, olyan osztálytermekbe kerülnek, ahol a fertőzés kockázata sokkal nagyobb.

Kuzin szerint minimum 260 ezer gyermeket kellene sürgősen beoltani ahhoz, hogy ne legyen akkora a járvány veszélye.

A kanyaró cseppfertőzés útján terjedő, erősen fertőző betegség, amelynek szövődményei között tüdőgyulladás és agyvelőgyulladás is szerepel. Szinte teljes mértékben megelőzhető védőoltással.

"Szeptember elsejéig, az iskolakezdésig ezeket a gyerekeket be kell oltani" - mondta Kuzin.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Ukrajna a 2022 februárjában megindult invázió után még sebezhetőbbé vált a fertőző betegségekkel szemben. Sokakat nem oltottak be, miközben az óvóhelyeken rengeteg ember zsúfolódik össze, ami megkönnyíti a vírusok dolgát.

"Amikor a háború megkezdődött, rájöttünk, hogy az országban a legnagyobb egészségügyi kockázatot a diftéria és a kanyarójárványok jelentik. Most az a fontos, hogy a járvány mértékének megfékezése érdekében beoltsuk az országban tartózkodó oltatlan gyermekeket" - mondta Vusala Allahverdijeva, a WHO betegségmegelőzési és immunizációs szakértője.

A háború kezdetén sokan tartották otthon gyermeküket, online oktatásban vettek csak részt, de az ország olyan részein, ahol kevésbé intenzívek a harcok, a helyzethez való alkalmazkodás miatt már megkezdték az iskolákba való visszatérést.

Az Egészségügyi Minisztérium az UNICEF közreműködésével mobil oltócsoportokkal is dolgozik majd az elkövetkező hónapokban,

hogy elérjék azokat, akiknek az invázió miatt el kellett költözniük városaikból vagy falvaikból.

Körülbelül 318 mobil csapat fogja beoltani az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket az ország minden régiójában.

Andrij Pasinnyij, a minisztérium immunizációért felelős vezetője arra biztatta az ukránokat, hogy a kritikus helyzetben ne figyeljenek az oltásellenesekre.

"Ha az orvosa azt mondja, hogy nem szabad beoltatni magát, akkor orvost kell váltania. Mindenkit arra buzdítunk, hogy oltassa be magát" - mondta Pasinnyij.

2008-ban egy álhír, miszerint egy fiatalember bakteriális agyhártyagyulladásban halt meg a kanyaró elleni oltás felvétele után, odáig vezetett, hogy az Egészségügyi Minisztérium leállította az oltási kampányt, és sok ukrán úgy döntött, hogy a WHO tiltakozása ellenére nem oltatja be gyermekeit.

A jelentések szerint ez az emberek oltásokba vetett bizalmának csökkenéséhez vezetett, és a kanyaró elleni átoltottság aránya a kisgyermekek körében a 2008-2010-es időszakban mért több mint 90 százalékról 2010-re mindössze 40 százalékra esett vissza.

A szakértők szerint a kanyarós megbetegedések hatékony megelőzéséhez 95 százalékos átoltottságra van szükség a lakosság körében.

"Ukrajnában ötévente van egy nagyobb kanyarójárvány. Az emberek nem veszik komolyan, mert az általános európai statisztika szerint ezerből egy ember hal meg kanyaróban, pedig ez egy veszélyes és nagyon fertőző betegség" - magyarázta Fedir Lapij, az immunizációval foglalkozó nemzeti szakértői csoport vezetője.

2019-ben az Euronews tárta fel, hogy Ukrajnában egyre több anya megvesztegeti gyermeke orvosát, hogy hamis oltási bizonyítványt állítson ki, ahelyett, hogy beoltatná a gyermeket.

Az oltási dezinformáció globális szinten széles körben elterjedt, és a koronavírus világjárvány kapcsán sokan emiatt utasították el az oltást.

"A háborúra való tekintettel nem szabad esélyt adnunk a kanyarónak vagy más betegségnek arra, hogy meggyengítsen minket. Kérem, ne kapjanak el egy olyan betegséget, amely könnyen megelőzhető" - sürgetett Lapij.

Az ukrán hatóságok jelezték, hogy az Indiából származó oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatos - a WHO szerint megalapozatlan - gyanú miatt vásároltak teljes egészében európai gyártású oltóanyagot is, hogy senkit ne lehessen lebeszélni az oltásról.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×