eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kanyaró elleni védőoltást ad be egy Fülöp-szigeteki gyereknek egy otthonlátogató védőnő Manila szegénynegyedében 2019. február 16-án. A cseppfertőzéssel terjedő betegség az utóbbi hetekben mintegy hatvan ember halálát okozta Luzon szigetén és a Visayan-szigeteken, az áldozatok többsége négyéves kor alatti gyermek.
Nyitókép: MTI/AP/Bullit Marquez

Visszatérhet a kanyaró, nagy lehet a baj

2020-ban 22 millió gyermek nem kapott kanyaróoltást, hárommillióval több, mint 2019-ben, a szám húsz éve a legmagasabb.

A kanyaró a legragályosabb betegségek egyike: nyájimmunitást a lakosság 95 százalékának átoltásával lehet elérni vele szemben. Az oltások felvételének gyakoriságában tapasztalt visszaesés azzal fenyeget, hogy a kanyaró kiirtásával kapcsolatos erőfeszítések eredményei veszélybe kerülhetnek a MedicalXpress cikke szerint.

Saad Omer, a WHO kanyaró- és rubeolaoltással kapcsolatos szakértői tanácsadó csoportjának tagja szerint igencsak aggasztó a jelenség, mivel tapasztalatból tudjuk, hogy a kimaradt adagok nem oszlanak el egyenlően világszerte, hanem a legnehezebb helyzetben levő régiókra koncentrálódnak. Sten Vermund, a Yale Egyetem közegészségügyi részlegének igazgatója ehhez hozzáteszi azt is, hogy

egy meglehetősen súlyos betegségről beszélünk, melyet könnyű elkapni, halálozási aránya magas és sokféle komplikációval járhat.

"Ha csökken a védett gyerekek száma, akkor számíthatunk arra, hogy járványok lesznek, mert a fertőzés átvitele erőteljesebb, így a védelem is törékenyebb, a nyájimmunitás eléréséhez a gyerekek nagyon magas arányú beoltására van szükség" - mondja.

Omer szerint azokra az országokra kell fókuszálni a figyelmet, amelyekben az oltások a legnagyobb számban maradtak el, nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról sem, hogy minden országban lehetőleg minden gyereknek meg kell kapnia az oltást. Vermund figyelmeztet arra is, hogy fejlett országokban is előfordul, hogy ha nem kötelező az oltás, akkor a szülők az autizmussal kapcsolatos tévhitek miatt nem adatják be, ami járványkitörésekhez vezet. A helyi szintű és a globális programoknak egyaránt erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy sikerüljön megelőzni a bajt.

Az oltások elmaradása mellett probléma az is, hogy a kanyaró megfigyelési rendszere sem működik megfelelően, ami tovább ronthat a helyzeten. Ahhoz, hogy a betegséget kordában tarthassák a szakemberek, tudniuk kell arról ha valahol kitörés zajlik, ráadásul minél hamarabb, hogy ott koncentrálhassák erőforrásaikat. Az elmúlt időszakban csökkent a jelentett esetek száma – Sten Vermund arra hívja fel a figyelmet, hogy ha ez a halálozási és kórházba kerülési esetek számának csökkenésével párhuzamosan zajló folyamat, akkor jó eséllyel valós az a tendencia, amit látunk, míg ha a halálozási ráta megugrik, akkor valószínűleg csak nem jelentik az eseteket.

Szerencsére – mondják a szakértők – a kanyaró ellen nagyon hatékony oltás áll rendelkezésre, és a vírus nem hajlamos a gyors mutációra, így minden eszköz a kezünkben van arra, hogy bár jelenleg nagyobb a kanyarójárványok kitörésének rizikója, mégse kerüljünk bajba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×