eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fiatalok érkeznek a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) az erélyi Tusnádfürdőn 2023. július 18-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Beindult a Tusványos, fontos "magyar" kérdésről volt szó

Újra kell gondolni a meglévő intézményrendszert, új stratégiákat kell kidolgozni a legutóbbi népszámlálások eredményeinek tükrében, és ebben a helyi közösségek megerősítése jelentheti az "alapsejtet" - összegeztek a Szórványok a népszámlálás tükrében című panelbeszélgetés előadói Tusnádfürdőn.

Varga Diósi Viola, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szakreferense elmondta: a helyi értékek és a helyi közösség identitásának megerősítésére kell törekedni, mivel a Vajdaságban a magyar "szigetek" is elindultak a szórványosodás útján.

Horváth István kolozsvári szociológus, egyetemi oktató rámutatott: Erdélyben a dél-erdélyi és észak-erdélyi szórványban egyre inkább megkérdőjeleződik az intézményrendszer fenntarthatósága, míg a tömbmagyar régiókban a falvak elöregedése, kiürülése okoz gondot.

Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere arról beszélt, hogy Szlovákiában egyre inkább megbomlik a tömbmagyarság a peremmagyarság javára, amely növekszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×