eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: -

Egy zárt ajtónyira lehettek az atomfegyverektől a Wagner-lázadók - beszámolók

A zsoldosok kis méretű atomfegyverek megszerzését tervezték, hogy „emeljék a zendülés tétjét”.

A Reuters szerint amikor a Wagner csoport Moszkva felé tartott június végi fegyveres zendülése során, számos páncélozott harcjármű kivált a konvojból és kelet felé vette az irányt, egy atomfegyvereket tároló orosz katonai bázis felé – idézi a Hvg.hu. A londoni székhelyű hírügynökség ezt videókra és helyiekkel készített interjúkra alapozza.

A mintegy 75 kivált jármű a Voronyezs-45 nevű nukleáris bázis felé tartott. Bár az egység rögtön az első faluban – helyiek beszámolói szerint – tűzharcba keveredett az orosz erőkkel, jelek szerint komolyabb fennakadások nélkül folytatta az útját. Az viszont már nem világos, hogy el is érték-e a nukleáris bázist, miután attól mintegy 100 kilométerre (az autópályáktól távolabb) már nem álltak rendelkezésre információk a haladásukról.

A Reuters a Talovaya nevű településig tudta beazonosítani az útvonalukat. Itt ismét tűzharcba keveredtek az orosz erőkkel. A helyiek szerint a wagneresek lelőttek egy orosz harci helikoptert, két fővel a fedélzetén.

Ugyan nyugati hivatalnokok korábban azt hangoztatták, hogy az orosz atomfegyverek biztonságban voltak a Wagner csoport zendülése során, az ukrán katonai hírszerzés parancsnoka most azzal állt elő a hírügynökségnek, hogy

a zsoldoscsapat végül elérte a bázist, ahol azt tervezték, hogy kicsi, hátizsáknyi méretű szovjet korabeli nukleáris eszközöket szereznek meg, hogy „emeljék a lázadás tétjét”.

Kirilo Budanov szerint a Wagner csoportot csak a tárolóhelyiségek zárt ajtajai választották el az atomfegyverektől, amiket végül nem tudtak kinyitni. Szavait a Reuters független forrásból nem tudta megerősíteni, és Budanov sem szolgált konkrét bizonyítékokkal. Az ukrán katonai hírszerzés parancsnoka arról sem beszélt, hogy megvitatta-e a helyeztet az USA-val vagy Ukrajna más nyugati szövetségesével.

A hírügynökség Kremlhez közel álló forrása azonban megerősítette Budanov állításait: szerinte a Wagner egysége valóban bejutott a „különleges zónába”, mire „az amerikaiak izgatottá váltak”. A forrás szerint ez nagy aggodalmat keltett a Kremlben is, és ez a fejlemény volt az, ami lendületet adott az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által vezetett egyeztetésnek, ami végül a zendülés lefújását hozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×