eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Az orosz csapatok által megszállt Orihivból evakuált ukránok érkeznek egy zaporizzsiai régióbeli kimenekítési ponthoz 2022. május 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Valami készül: az ukránok kiürítik az ország északi határvidékét

A Harkivtól északra fekvő Szumi régiónak az orosz határhoz közeli településeiről szállítják el a civileket.

A határ mentén, egy öt kilométeres sávban evakuálják az ott élőket, mert az oroszok folyamatosan ágyúzzák a településeket. Erről a CNN amerikai hírtelevízió számolt be a régió kormányzójára hivatkozva. Volodimir Artyuh szerint a civilek kimentése már régóta esedékes, mert az oroszok megállás nélkül lövik a házakat.

Mint mondta, csak az elmúlt egy hónapban 17 civil, köztük egy gyerek vesztette életét az orosz tüzérségi támadásokban. Ugyanakkor a határ közelében már lassan egy hónapja nincs áramszolgáltatás, a boltok gyakran zárva tartanak és akadozik az egészségügyi ellátás is. A kormányzó úgy jellemezte a helyzetet, hogy az emberek már nem élnek, hanem csak túlélik a napjaikat.

"A döntést a katonai helyzet elemzése alapján hoztuk" – mondta Szumi régió vezetője. Hozzátette: a kiürítést az ukrán hadsereg fogja biztosítani, hogy elkerüljék az oroszok provokációit, vagy veszélyeztessék a polgárok életét.

Nyugati megfigyelők emlékeztetnek rá: a nagyobb hadműveletek előtt többnyire kitelepítik a civileket, hogy a katonák akadálytalanul tudjanak mozogni és elkerüljék a polgári áldozatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×