eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az utasfelvételnél várakozik egy nő, amint a Ryanair diszkont légitársaság belga pilótái kétnapos bérkövetelő sztrájkot kezdenek a brüsszeli Charleroi nemzetközi repülőtéren 2022. július 23-án. A belga pilóták azt követően döntöttek a munkabeszüntetés mellett, hogy a koronavírus-világjárvány miatti utazáskorlátozás feloldása ellenére sem kapnak ismét teljes fizetést. A légi közlekedést fokozottan érintő pandémia idején a Ryanair belgiumi pilótái az állásuk megtartása fejében húsz százalékos átmeneti bércsökkentésben állapodtak meg az írországi központú légitársasággal. A 48-órás sztrájk mintegy húsz járatot érint a büsszeli Zaventem repülőtéren, és sok tucatnyit a Charleroi-on.
Nyitókép: Stephanie Lecocq

Nyaralás Európában: itt számítson sztrájkokra

Az alacsony fizetések és a rossz munkakörülmények miatt demonstrálnak több országban a munkások.

A csillagászati magaslatokba emelkedő inflációt kevés területen követték a fizetésemelések, ezért több európai országban helyeztek kilátásba sztrájkokat - írja a Euronews.

Ha európai országba tervez nyaralást, érdemes utánanézni annak, hol várható emiatt fennakadás.

A demonstrációk Európa legnagyobb gazdaságait is érintik, így könnyen megtörténhet, hogy a nyaralás menetébe beleszólnak a munkabeszüntetések.

Ebben az összeállításban a tervezett sztrájkok szerepelnek - fontos tudni, hogy amennyiben a járat, amellyel utazna, sokat késik, vagy azt törlik, lehetséges, hogy kártérítése is jogosult.

Íme tehát, ezekre a nagyobb sztrájkokra kell felkészülnie idén nyáron az Európában utazgatóknak.

Franciaország

Lassan csillapodni látszanak azok a zavargások, amelyeket egy 17 éves fiú halála váltott ki, mindazonáltal több országban javasolják a Franciaországba utazni szándkozóknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak. Szinte megjósolhatatlan, hol várható megmozdulás, de Párizs, Marseille, Lyon, Grenoble, Lille és Toulouse utcáit is felforgatták a tiltakozások az utóbbi napokban. Genfből a határátlépést is leállították egy időre, és több városban vezettek be esti kijárási tilalmat is.

Skócia

A glasgow-i reptér dolgozói a tervek szerint július 6-7-e után még 11 és 12-e között sztrájkolnak. Ez érintheti a kerekes székkel utazókat kiszolgáló személyzetet is.

Anglia

A Heathrow-t is megbéníthatta volna a sztrájk: összesen 31 nyári napra terveztek munkabeszüntetést a dolgozók, de ezt végül törölték, így nem várható fennakadás a nyári utazási hullámban sem.

Ám vasúti sztrájkok lesznek az országban, július 20-án, 22-én és 29-én, a tervek szerint. Egyes járatok ezeken a napokon is elindulnak, a munkabeszüntetés nem teljes. A birminghami reptéren is sztrájkközeli az állapot - ha erre szavaznak a dolgozók, július elején lehetnek munkabeszüntetések.

Svédország

A Svéd Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének sztrájkjait, amelyek a stockholmi Arlanda és Bromma repülőteret, valamint a Göteborg-Landvetter repülőteret érintették volna, lefújták. A szakszervezet és az iparági szervezet, az Almega Security Companies megállapodott a jobb bér- és időbeosztási politikáról, ami azt jelenti, hogy sztrájkokra már nem kerül sor.

Olaszország

A sztrájkok nyara ez Olaszországban: július 7-én országos szintű közlekedési sztrájk lesz, illetve ugyanezen a napon a római Fiumicino, a milánói Malpensa és a fireznei Amerigo Vespucci reptéren is hasonló akciót terveznek.

Július 13-án a Trenitalia és az Italo vasúti dolgozói tartanak 23 órás munkabeszüntetést.

Július 15-én a légiforgalmi irányítók sztrájkolnak.

Spanyolország

Június 6. óta a spanyol pilóták szakszervezete "napi szintű, határozatlan idejű sztrájkot" folytat az Iberia regionális légitársasága, az Air Nostrum miatt. A sztrájk következtében a légitársaság járatainak 20 százalékát törölték, és egyes járatok késnek.

A sztrájk minden hétköznap zajlik, és egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy áttörést értek volna el a tárgyalásokon.

Németország

A júniusi sikertelen bértárgyalások után vasúti sztrájkhullám indult meg az országban. Egyelőre nem szavazták meg, hogy pontosan mikor kezdjenek el sztrájkolni, de valószínű, hogy erre már csak ősszel kerül sor. A Lufthansa pilótái ugyanakkor még kockáztathatják nyári terveinket: ha nem fogadják el a nekik tett fizetésemelési ajánlatot, júliusban sztrájkba léphetnek.

Belgium

A Ryanair a pihenőidőről és a munkaidőről szóló megállapodást akarta állítólag felrúgni az országban, illetve továbbra is életben akarja tartani a pandémia elején bevezetett 20 százalékos fizetéscsökkentést. Belga szakszervezetek július 14-ig adtak időt egy komoly javaslat benyújtására a légitársaságnak, ha ez nem történik meg, sztrájkolni kezdenek. A munkabeszüntetések egész októberig eltarthatnak megegyezés híján.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×