eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Back view of female college student raising her hand to answer the question on a class at lecture hall.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Választási szlogen vagy valóság? - Hétmillió forintot ígérnek minden 18 éves spanyolnak

A 20 ezer eurós támogatás javaslatát Yolanda Díaz spanyol miniszter tette, az összegből szerinte tanulni vagy saját vállalkozást indítani is lehetséges. A baloldali Sumar-párt a július 23-i előre hozott spanyolországi parlamenti választások előtt dobta be a a kezdeményezést.

Az összeg a munkaügyi miniszter ötlete alapján minden nagykorúvá vált spanyolnak alanyi jogon járna, tanulási, továbbképzési és vállalkozási célokra - írja a The Guardian.

Díaz pártja, a baloldali Sumar a július 23-i előre hozott spanyolországi parlamenti választások előtt jelentette be a a kezdeményezést.

A program 10 milliárd euróba kerülne, a forrást pedig a gazdag réteg megadóztatásával teremtenék elő.

A Sumar szerint ez a modell egyenlő lehetőségeket teremtene minden spanyol fiatal számára, függetlenül családi hátterüktől.

Az összeget 18-23 éves koruk közt kapnák meg részletekben az érintettek, és a pénz mellé segítség is járna a tanulási vagy vállalkozói célok megvalósításához.

"A fiataloknak jövőt adunk, és esélyt arra, hogy tanulhassanak vagy vállalkozást indíthassanak anélkül, hogy ez a vezetéknevüktől vagy a családjuktól függne. Ezért javasoljuk, hogy minden spanyol 20 ezer eurót kapjon 18 éves korában akár tanulásra, akár vállalkozás indítására" - mondta Díaz július ötödikén Madridban.

Az összeget anyagi háttértől függően megkapná minden spanyol, a finanszírozás pedig az évi hárommillió eurónál nagyobb bevétellel rendelkezők megadóztatásából állna ehhez rendelkezésre. A program összköltsége Spanyolország GDP-jének 0,8 százaléka.

Személyes szál és kritikák

Díaz megosztotta a terv kapcsán azt is, hogy az ő álmainak akadálya volt családja anyagi helyzete, pedig nagyon szeretett volna munkaügyi ellenőr lenni.

"Spanyolországban a munkaügyi ellenőrré válás körülbelül öt évig tart. Nem lettem, mert munkás szülők lánya vagyok, ezt soha nem engedhettem volna meg magamnak. Ez egy újraelosztó intézkedés, amely lehetővé teszi, hogy országunk fiataljainak jövőjük legyen" - fogalmazott.

A Sumar javaslata bal- és jobboldalon egyaránt kétkedőkre talált.

A gazdasági miniszter, Nadia Calviño szerint meg kellene magyarázni a finanszírozást, ha egy olyan garantált életkezdeti támogatásról beszélünk, amit bármilyen anyagi háttérrel rendelkező ember megkaphat, és célokat sem kell kitűznie annak érdekében, hogy folyósítsák azt.

Az ellenzéki, konzervatív Néppárt szerint ennél sokkal súlyosabb problémákat kell megoldani az országban, ahol a lakosok 27 százalékát fenyegeti a társadalmi kirekesztés veszélye, a munkanélküliségi ráta a legmagasabb Európában, a családoknak nem marad pénze hó végére és a vállalkozók a talpon maradásért küzdenek.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×