eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
stop bullying menssage concept
Nyitókép: Getty Images/ Carol Yepes

Nagy a baj, önsértés felé fordult a fiatalok jelentős része

Ma van a Nemzetközi Gyermek Lelkisegély-vonal Nap. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány tapasztalatai szerint az elmúlt években egyre többen hívják őket öngyilkossági gondolatokkal, időnként azonnal rendőri közreműködést is kérni kell. Az alapítvány most segítőket is keres, május 24-ig várják a jelentkezéseket.

"Nagyon sok olyan gyerek van, aki a nehéz érzéseivel, vagy akár egy veszélyes élethelyzettel nem tud a közvetlen környezete felé fordulni. Ez egy olyan üzenet, amiről nem beszélünk eleget. Van valahogy egy mítosz, illúzió, hogy a gyerekkor gondtalan, és az talán, hogy kifejezetten a gyermeksegélyvonalaknak is van egy világnapja, egy esély, hogy a felszín mögé nézzünk" – mondta az InfoRádióban Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

A gyermekek elsősorban olyan lelki bajokkal, pszichés betegségek tüneteivel fordulnak segítségért, mint a szorongás, az általános lehangoltság, a motiválatlanság. Ezek mögött nagyon gyakran kapcsolati problémák húzódnak, akár a feszült iskolai vagy családi légkör, akár konkrét bántalmazás, érzelmi, fizikai vagy szexuális abúzus is.

Beszédes adat, hogy

egyre gyakrabban megjelenik az önagresszió, az önsértés vagy az öngyilkossági gondolatok.

Tavaly több mint 1500 olyan beszélgetésük volt, ahol egy tizenéves arról beszélt, hogy jobb lenne, ha nem is élne. A beszélgetések egyre komorabbak is lettek: az öngyilkosság, a félelmek, a szorongások az elmúlt három-négy évben egyre többször jöttek szóba.

Korábban sokkal több volt a normatív krízis, a párválasztás, az első párkapcsolati tapasztalatok, továbbtanulás. "Mintha ezek a témák kicsit kikopnának, és több a krízishelyzet, több a bántalmazás vagy akár pszichiátriai érintettséget sejtően rosszul lévő gyerek megkeresése" – mondta az alapítvány szakmai vezetője.

Az életkori határ is széles:

már 11-12 éves gyerekek megkeresését is fogadják, de egészen 24 éves korig, sőt felnőtteket várnak, ha egy gyerek ügyében telefonálnának.

Halkul a telefon délután, kora este, ellenben a csetszobában várakozási sor alakul ki.

Reményiné Csekeő Borbála szerint az alapítvány fenntartásához szükséges önkéntesek biztosítása "sziszifuszi küzdelem", mert amikor egy picit több az önkéntes, akkor egy kicsit bátrabban merik hirdetni a szolgáltatásokat. Ekkor többen jelentkeznek, és ismét úgy érzik, hogy növelni kellene a kapacitást. Most május 24-ig is toboroznak önkénteseket a júniusban induló képzésükre. "Olyan felnőtteket várunk, akiknek van hetente négy-öt órájuk arra, hogy gyerekekkel, fiatalokkal beszélgessenek" – tette hozzá a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

Az alapítvány vonalán évente húszezer gyermek és fiatal kér segítséget.

Ha segítségre van szüksége

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

A gyermekek a kifejezetten nekik létrehozott Kék Vonal számát is tárcsázhatják: 116 111.

Üzenetben: https://kek-vonal.hu/

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×