eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

"Bölcs tanács": még másfél millió bevándorlóra van szüksége Németországnak

A német kormány már korábban megkongatta a vészharangot a szakképzett munkaerő hiánya miatt. A koalíció Olaf Scholz kancellárral az élen már napirendre tűzte a legális bevándorlás felgyorsítását, az úgynevezett bölcsek tanácsának egyik illusztis tagja ugyanakkor gyorsabb cselekvésre szólított fel.

A gazdasági bölcsek tanácsa eredetileg öt tagból áll, az államfő nevezi ki őket a szövetségi kormány javaslatára, megbízatásuk öt évre szól. A független szakértőkből álló testület jelenleg négytagú, hivatalba lépésüket Frank-Walter Steinmeier államfő szentesítette, még a Scholz-kabinet hivatalba lépése előtt. A tekintélyes szakértők évente kétszer előrejelzést készítenek a német gazdaságban várható folyamatokról, és rendszeresen elemzik a gazdaság állapotát, különös tekintettel a legégetőbb feladatokra. Az elemzésben javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket a kormánynak nem kötelező elfogadni.

Ezúttal az egyik "bölcs", Monika Schnitzer mutatott rá arra, hogy az ország előtt álló legnagyobb gondot a szakképzett munkaerő hiánya jelenti. Schnitzer a testület vezetője, ezért az általa megfogalmazott tanács elemzők szerint különös súllyal esik latba. A Süddeutsche Zetungnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy

a szakképzett munkaerő súlyos hiánya miatt az országnak évente másfél millió bevándorlóra van szüksége.

Utalt arra is, hogy évente jelentős a munkaerő kivándorlása is, ami még inkább égetővé teszi a probléma megoldását.

Monika Schnitzer hangsúlyozta, hogy a legális bevándorlás felgyorsítása érdekében szükség van a korábbi kancellár, Angela Merkel nevéhez fűződő, 2015-2016-os, elsősorban emberiességi szempontok alapján szorgalmazott, úgynevezett Willkommenskultur felújítására. Ennek célja az lenne, hogy Németországot a munkavállalás érdekében még vonzóbbá teszik – jelentette ki.

A Scholz-kormány több minisztere, Hubertus Heil munkaügyi miniszterrel az élen az elmúlt hónapokban több kontinensen is egyfajta toborzókörúton járt, maga Scholz kancellár pedig korábban Kenyában "kampányolt".

A kancellár szerint szerint – az illegális migráció visszaszorítása mellett – a legális munkaerő-migráció erősítése a német kormány egyik fő célja.

A kormány az érintett országokkal kötött kétoldalú megállapodásokkal kívánja rendezni a kérdést – fogalmazott Scholz.

Hubertrus Heil a Bundestagban folytatott vitában azt hangoztatta, hogy minden eszközt meg kell ragadni a munkahelyek betöltéséhez szükséges szakképzett munkaerő biztosítása érdekében. Ellenkező esetben 2035-re hétmillió munkavállaló és szakmunkás fog hiányozni – tette hozzá.

A bölcsek tanácsának elnöke szerint évente másfél millió bevándorlóra lenne lenne szükség. Schnitzer úgy értékelte, hogy a kormány erre vonatkozó terve helyes irányban tett lépés, de többre van szükség. Példaként a többi között olyan bevándorlási hivatalok létesítésére utalt, amelyek "nem elriasztják a bevándorlókat, hanem számukra vonzó szolgáltatásokat nyújtanak".

"Nem kellene megkövetelnünk, hogy a külföldi munkavállalók minden esetben beszéljenek németül"

- jelentette ki, hangoztatva annak szükségességét is, hogy az illetékes bevándorlási hatóságoknál az alkalmazottak beszéljenek angolul. A testület vezetője hangoztatta azt is, hogy nagyobb súlyt kellene helyezni a bevándorlói családok gyermekeinek oktatására is.

A Bundestag a kormánypártok szavazataival a napokban fogadta el a szakmunkások bevándorlásáról szóló törvényt, amelyet Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter "a világ legkorszerűbb" ilyen jellegű törvényének nevezett. Ennek értelmében

az Európai Unión kívüli országokból származó potenciális munkavállalókat meghatározott pontrendszer alapján értékelik.

A cél az, hogy megkönnyítsék a megfelelő szakemberek bevándorlását, illetve beilleszkedését. Ezzel párhuzamosan erősíteni akarják a továbbképzés lehetőségét is. A szakképzett munkaerő hiánya számos ágazatot érint, kezdve az egészségügytől az oktatáson át az államigazgatásig.

A konzervatív ellenzéki CDU bírálta a törvényt, szerinte az az alacsonyan képzett külföldi munkavállalókat vonzza. Az ugyancsak ellenzéki, országos szinten rohamosan növekvő támogatással rendelkező radikális jobboldali párt, az AfD azt hangoztatta, hogy Németországnak nincs szüksége külföldi munkaerőre.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×