eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tüntetők által felgyújtott autó roncsát nézi egy járókelő a Párizs közelében levő Montreuil-ben 2023. július 1-jén, a nanterre-i incidens után négy nappal. Június 27-én egy közúti ellenőrzést végző rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt Párizs Nanterre nevű elővárosában. Az eset miatt több francia városban az egymást követő negyedik éjszaka gyújtogattak és fosztogattak a tüntetők. A kormány válságtanácskozást tartott és 45 ezer rendőrt vezényelt Párizs és több francia nagyváros utcáira, hogy megfékezzék a pusztítást. Eddig több mint 1300 rendbontót vettek őrizetbe.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Mattia

Sokaknak déjà vu érzése van a francia zavargások láttán

A francia rendőrség legfrissebb adatai szerint a szombatra virradóra több mint 1300 embert vettek őrizetbe Franciaországban az immár negyedik napja tartó zavargásokban.

A rendbontás és a tiltakozás annak ellenére folytatódott a fővárosban, valamint Marseille-ben, Lyonban, Toulouse-ban, Strasbourg-ban és Lille-ben, hogy a francia kormány 45 ezer rendőrt és számos páncélozott járművet vezényelt a nagyvárosok utcáira, hogy megfékezze a gépkocsik és épületek elleni gyújtogatásokat és a fosztogatást.

Míg az éjszakai letartóztatások száma péntek éjjel volt a legmagasabb, a gyújtogatások, a kiégett gépkocsik és a megtámadott rendőrkapitányságok száma alacsonyabb volt országszerte, mint előző éjjel – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter, aki szerint a zavargások „intenzitása sokkal alacsonyabb” volt, köszönhetően a gyors és határozott rendőri fellépésnek.

Nanterre, 2023. július 1.
Tüntetők által fegyújtott autóbuszt locsolnak tűzoltók Nanterre-ben 2023. június 30-án este, a városban történt incidens után három nappal. Június 27-én egy közúti ellenőrzést végző rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt Párizs Nanterre nevű elővárosában. Az eset miatt több francia városban az egymást követő negyedik éjszaka gyújtogattak és fosztogattak a tüntetők. A kormány válságtanácskozást tartott és 45 ezer rendőrt vezényelt Párizs és több francia nagyváros utcáira, hogy megfékezzék a pusztítást. Eddig több mint 1300 rendbontót vettek őrizetbe.
MTI/EPA/Mohamed Badra
Nanterre, 2023. július 1. Tüntetők által fegyújtott autóbuszt locsolnak tűzoltók Nanterre-ben 2023. június 30-án este, a városban történt incidens után három nappal. MTI/EPA/Mohamed Badra

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves algériai származású fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor, és a rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta egyértelműen, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene.

Nahel M. temetése szombat kora délután kezdődött szülővárosában, Nanterre-ben, ahol a család és a barátok várták a gyászolókat. Mintegy 30 fiatal férfi állt őrt a gyászszertartás helyszínéül szolgáló nanterre-i temetkezési épület bejárata előtt, és arra kérték a gyászolókat és érdeklődőket, hogy ne fényképezzenek. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint rendőröket nem lehetett látni a helyszínen, miközben a gyászolók egy közeli mecsetnél gyülekeztek.

A jelenlegi zavargások sokakat emlékeztetnek a 2005-ben három hétig tartó franciaországi tiltakozáshullámra is, amelynek nyomán Jacques Chirac akkori francia államfő kénytelen volt kihirdetni a rendkívüli állapotot, miután két fiatal férfit agyonütött az áram, amikor a rendőrök elől bujkáltak egy transzformátorállomáson.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×