eur:
390.27
usd:
365.31
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Rohamrendőrök tüntetőkkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan. Az erőszakossá fajult újabb tüntetésen amiatt romboltak és gyújtogattak, hogy június 27-én egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A hatóságok több tucat tüntetőt elvezettek. A fiatal életét kioltó rendőr ellen vizsgálat kezdődött.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Ezer körüli tüntetőt tartóztattak le a marseille-i és lyoni zavargásokban

A francai belügyminiszter szerint a péntek éjszaka nyugodtabb volt.

Míg az éjszakai letartóztatások száma péntek éjjel volt a legmagasabb, a gyújtogatások, a kiégett gépkocsik és a megtámadott rendőrkapitányságok száma alacsonyabb volt országszerte, mint előző éjjel – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter, aki szerint a zavargások „intenzitása sokkal alacsonyabb” volt, köszönhetően a gyors és határozott rendőri fellépésnek.

Az elmúlt négy napban több száz rendőr és tűzoltó sérült meg, ebből 79 az elmúlt éjjel, de a rendőrség nem közölt adatokat a tüntetők és rendbontók sérüléseiről.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves helyi lakost, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor, és a rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene.

Míg kedden éjjel elsősorban a párizsi régió elővárosaiban történtek zavargások, szerdán és csütörtökön már a nagyvárosokra is átterjedt az erőszak,

péntek éjjel pedig már országszerte voltak tiltakozások és rendbontás Marseille-től Lyonig, sőt, még a tengerentúli francia területeken is.

Francia-Guyanában egy 54 éves ember azt követően halt meg, hogy véletlenül eltalálta egy kóbor lövedék.

A francia labdarúgó válogatott tagjai, köztük Kylian Mbappe csapatkapitány, aki nagyon sok, a szegényebb külvárosi negyedekben élő francia fiatal példaképe, az erőszak befejezését kérte a rendbontóktól.

„Sokan közülünk munkásosztálybeli kerületekből származnak, és mi is érezzük a fájdalmat és szomorúságot Nahel M. halála miatt – fogalmazott a francia nemzeti válogatott a közleményében. – Az erőszak nem old meg semmit. Vannak más, békés és előremutató lehetőségek önmagatok kifejezésére" - áll a nyilatkozatban, hozzátéve, hogy most a gyász, a párbeszéd és az újjáépítés időszaka van.”

Nahel M. temetése szombaton lesz szülővárosában, Nanterre-ben, ahol a család és a barátok várják a gyászolókat.

(Címlapképünkön: Rohamrendőrök tüntetőkkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan.)

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×