eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A lelőtt tinédzser halála miatt tüntetők által felgyújtott autó ég Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Fejérdy Gergely: még a 2005-ös zavargásoknál is nehezebb helyzetben a francia kormány

A rendőrség által lelőtt fiatal halála miatt kialakult zavargások kiterjedtek egész Franciaországra, ezért sokkal rosszabb lehet a helyzet, mint 2005-ban, amikor hetekig tartottak Párizs környékén a rendbontások – mondta a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója

Nem volt jogos a fegyverhasználat annak a közúti ellenőrzést végző francia rendőrnek az esetében, aki két nappal ezelőtt lelőtt egy autót vezető 17 éves fiút a Párizshoz közeli Nanterre-ben – jelentette be a helyi ügyész. Az eset nyomán Párizs több külvárosában, illetve más francia városokban is zavargások kezdődtek.

Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója felidézte, hogy az esetet megelőzően a 17 éves fiú egy órán keresztül nem tartotta be a KRESZ-szabályokat, és nem állt meg a rendőri felszólításokra sem, végül egy forgalmi dugó akadályozta meg a továbbjutásban. Ekkor került sor a fegyverhasználatra, egy lövés dördült, nem is volt célzott, de halálos lett.

„Jelenleg folyik még az eljárás, nem tudni, hogy milyen ítélet születik az ügyben, de a rendőrt felfüggesztették az állásából, és úgy tűnik, hogy a helyzet nem indokolta azt, hogy azonnal lőjön. De azért azt tudnunk kell, hogy

Franciaországban tavaly több tucat rendőr halt meg azért, mert a felszólításra az autós nem állt meg, hanem egyszerűen belehajtott a járőrbe”

– magyarázta a Franciaország-szakértő.

A neve alapján egy bevándorló hátterű fiatal lehetett az áldozat, ás Fejérdy Gergely szerint ezt a szempontot sem lehet kihagyni az ügy megítélésekor. Mint fogalmazott, vannak olyan helyek Franciaországban, ahol valóban úgy érzi a francia társadalom egy bizonyos része, különösen olyan negyedekben, ahol nagyon nagy számban vannak bevándorló gyökerekkel rendelkező emberek, hogy egyfajta „másodosztályú” lakosai Franciaországnak.

„Ennek következtében van egy nagy fokú frusztráció ebben a társadalmi csoportban, és sajnos ez kreál egy nagyon komoly bűnözői csoportot is, jelentősebb számban kerülnek ki a bűnözők ezekből a külvárosi körzetekből, így több is a rendőrségi kontroll, és

ez egy önmagát generáló állandó feszültség ebben a közegben”

– mondta.

Azt is felidézte a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, hogy 2005-ben is egy 17 éves fiatal rendőrségi igazoltatás utáni halála vezetett hetekig tartó zavargásokhoz Párizs elővárosaiban. Szerinte a mostani esetből is lehet egy elhúzódó válság. Ettől tartanak Franciaországban is, a francia jobboldali politikusok arra kérték Emmanuel Macron elnököt, hogy vezessen be szükségállapotot, és így előzzék meg, hogy a 2005-ös eseménysor megismétlődjön. A kormányzat egyelőre 40 ezer rendőrt rendelt ki országszerte, hogy biztosítsa a rendet.

„Itt van a nagy probléma, ami miatt talán még súlyosabb is a helyzet mint 2005-ben, mert akkor Párizsra és környékére koncentrálódtak a zavargások, ugyanakkor jelen pillanatban országszerte zajlik különböző helyeken, olyan városokban is, amelyek korábban ilyen jellegű megmozdulásokkal nem találkoztak. Az országos volta miatt ez talán még súlyosabb, még nehezebb megoldás elé állítja a kormányzatot” – vélekedett Fejérdy Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×