eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
2022. december 6-án készült kép Mike Pence volt amerikai alelnökről, amint újságíróknak nyilatkozik a Dél-Karolina állambeli Rock Hillben. Pence ügyvédjének, Greg Jacobnak a nemzeti levéltárnak 2023. január 18-án címzett leveléből kiderült, hogy szakértők bizalmas iratokra bukkantak Mike Pence Indiana állambeli otthonában, s a dokumentumokat átadták az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának. Az ügyvéd szerint a volt alelnök azután látott hozzá a birtokában lévő dokumentumok felülvizsgálatához, hogy a közelmúltban Donald Trump korábbi és Joe Biden jelenlegi amerikai elnök otthonában is minősített dokumentumokat találtak.
Nyitókép: MTI/AP/Meg Kinnard

Váratlanul Ukrajnába látogatott a volt amerikai alelnök

Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Mike Pence volt amerikai alelnök csütörtökön, fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is - ezt maga Pence közölte az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

A korábbi alelnök is versenybe száll azért, hogy a republikánus párt jelöltjeként elindulhasson a jövő évi amerikai elnökválasztáson. Június elején indította el az elnökjelöltségért folytatott kampányát, és az ukrán fővárosban adott interjúban kiemelte: kijevi látogatása "megacélozta eltökéltségét, hogy hozzájáruljon a határozott amerikai támogatás sürgetéséhez ukrajnai barátaink és szövetségeseink részére".

"A szabadság győzelemre áll Ukrajnában, és most még inkább, mint valaha, bíznunk kell a bátor harcosokban Ukrajnában, akik kiállnak a szabadságért, és ellenállnak az orosz agressziónak" - hangoztatta Pence.

A CNN hírtelevízió jelentése szerint a volt alelnök látogatást tett a Kijev melletti Bucsában, Irpinyben és Moscsunban is, hogy személyesen lássa az orosz tüzérségi támadások nyomait.

"Meggyőződésem, hogy eljön a nap, amikor Ukrajna szuverenitását helyreállítják" - mondta Pence, hozzátéve, hogy "a szabad világ nem fogja eltűrni" Oroszország behatolását.

Pence az első a republikánus párti elnökjelöltségért induló politikusok között, aki találkozott Zelenszkijjel a kampány során.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×