eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Twitter / Richard Branson

Indítja első kereskedelmi járatát az űrbe a Virgin Galactic - ezt kell tudni a másfél órás repülésről

Ha a magyar idő szerint délután ötre tervezett első fellövés sikerrel jár, augusztustól havonta küldenek turistákat az űrbe.

A Galactic 01 névre keresztelt első járaton még nem ülnek fizetős utasok, kutatómunkát végző tudósokat utaztatnak rajta: fedélzetén az Olasz Légierő és az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács három tagja, valamint a Virgin Galactic egy űrhajós oktatója ül majd - írja a Sky News. A küldetés parancsnoka Mike Masucci lesz.

Az első, valóban kereskedelmi űrjáratot, a Galactic 02-t augusztusban indítják el.

A június 29-i kilövést az alábbi élő közvetítésben lehet követni:

A 90 perces út során szuborbitális repülést hajt végre az űrrepülő, ami azt jelenti, hogy a világűr szélére ér anélkül, hogy pályára állna. A kutatószemélyzet 13 kísérletet fog végezni, amelyekben a biomedicina termo-fluid dinamikáját és a mikrogravitációt vizsgálják.

Az űrrepülőt egy hordozógépről indítják majd, körülbelül 15 kilométeres magasságból. A rakéta ezután az űrhajót és legénységét a Föld fölött legalább 80 kilométerre található szuborbitális űrbe lövi.

Az utasok öt percnyi súlytalanságot fognak átélni.

Később, a fizető utasoknak 450 ezer dollárba, azaz nagyságrendileg 152 millió forintba kerül majd az utazás Richard Branson cégével. Több százan már ki is szurkolták az összeget, a Virgin Galactic szerint sokan vannak, akik készek ennyit adni a másfél órán át tartó élményért.

Kezdetben havonta indulnak majd a járatok, de már a működés első évében is szeretné sűríteni a gyakoriságot a cég.

2011-ben Dennis Tito volt az első turista az űrben: ő egy hetet töltött a Nemzetközi Űrállomáson. 2001-2009 között további nyolc űrturista vett részt orosz űrrepüléseken, de Oroszország évtizedek óta fogad látogatókat az űrállomáson. 2021-ben egy orosz filmes stábot repítettek fel, majd egy japán divatmágnás és asszisztense következett.

Jeff Bezos cége, a Blue Origin 2021-ben hajtotta végre első emberes repülését négy magánemberrel a fedélzeten, köztük Bezosszal, öccsével, Markkal, valamint egy 18 éves és egy 82 éves férfival.

2022-ben három multimilliomos üzletember repült a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX első privát charterjáratán a Föld körüli laboratóriumba. Mindegyikük 55 millió dollárt - 18 milliárd forintot - fizetett a rakétaútért és a szállásért.

A Virgin Galactic űrrepülőgép csütörtöki kereskedelmi indítása egy sikeres tesztrepülést követ, amelynek fedélzetén 2021-ben Sir Richard Branson is részt vett.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×