eur:
391.12
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Coronavirus (COVID-19) Pandemic Background
Nyitókép: da-kuk/Getty Images

80 ezer milliárd forintnyi segély juthatott csalókhoz

Az Egyesült Államokban 200 milliárd dollár (mintegy 80 ezer milliárd forint) juthatott csalókhoz a koronavírus-járvány idején, a vállalkozások megsegítésére indított gazdasági mentőakció 1200 milliárd dolláros keretéből – derül ki a felhasználásról szóló jelentésből.

A kisvállalkozási hivatal (Small Business Administration) főfelügyelőjének jelentése kedden jelent meg. A dokumentumban megállapítja, hogy a dolgozói bérek védelmét szolgáló program (Paycheck Protection Program), valamint a vállalkozások működőképességének megőrzését célzó hitelprogram (Economic Injury Disaster Loan) keretének legkevesebb

17 százaléka került csalókhoz.

Hannibal Mike Ware a vizsgálatot vezető főfelügyelő megállapítása szerint a járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozni hivatott programok gyors végrehajtása érdekében a hatóságok lazítottak az ellenőrzési eljárásokon, egyes esetekben felfüggesztették az ellenőrzéseket, amelyek megakadályozhatták volna a visszaéléseket. Ugyanakkor

a „könnyű pénz” ígérete és a kínálkozó „zsákmány” elsöprő mértékben vonzotta a csalókat a programokhoz

– olvasható a szövetségi hivatal jelentésében.

Június elején az AP hírügynökség megjelentetett egy összegző becslést, amely szerint az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány idején elkülönített összes pénzügyi forrásból 280 milliárd dollár jutott csalókhoz, emellett az amerikai költségvetésből további 123 milliárd dollárt rosszul, vagy pazarlóan költöttek el a járvánnyal összefüggésben.

A koronavírus-járvány forrásaihoz kapcsolódó pénzügyi visszaélés miatt a szövetségi hatóságok 2230 esetben emeltek vádat, több ezer vizsgálat pedig még zajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×