eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.
Nyitókép: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Zaporizzsjai atomerőmű: a hatóságok felkészültek a tömeges evakuálásra

Az ukrán hatóságok régiónként evakuációs parancsnokságokat állítottak fel, és kidolgozták az atomerőmű tág környékének kitelepítési tervét.

Az ukrán hatóságok felkészültek az emberek tömeges evakuálására Ukrajna több régiójából, amennyiben Oroszország terrortámadást hajtana végre az ideiglenesen megszállt Zaporizzsjai atomerőműben – jelentette ki Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos kedden.

Elmondása szerint régiónként evakuációs parancsnokságokat állítottak fel, és kidolgozták az atomerőmű 30-50 kilométeres sugarú körzetének kitelepítési tervét - írja a karpathir.com.

Lubinec közölte, hogy minden egészségügyi felszerelést előkészítettek, kidolgozták a logisztikai útvonalakat, hol helyezik el és hogyan szállítják el az embereket. Hozzátette: amennyiben ez bekövetkezne, a szakszolgálatok mellett az önkéntes szervezeteket is bevonnák az evakuálásba.

Az ombudsman hangsúlyozta, hogy értesüléseik szerint Oroszország egy terrorcselekmény forgatókönyvét fontolgatja a zaporizzsjai atomerőműben.

“Nagy a valószínűsége egy ilyen forgatókönyvnek. Korábban számos nemzetközi szakértő szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy az oroszok felrobbanthatják a kahovkai erőművet, de megtették. Ennek ellenére a nemzetközi szervezetek képviselői azt állítják, hogy nem történhet semmi a zaporizzsjai atomerőművel, de egy esetleges robbanás esetén ez nemcsak Ukrajnát, hanem a környező országokat, a következményei pedig több tízmillió embert érinthetnek” – hangsúlyozta az ombudsman.

Lubinec hozzátette: a kahovkai gát felrobbantásának tapasztalatai azt mutatják, hogy az oroszok megpróbálják majd megakadályozni az emberek evakuálását az érintett területekről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×