eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
The Spasskaya Tower (Russian: ???????? ?????, translated as Savior Tower) is the main tower with a through-passage on the eastern wall of the Moscow Kremlin, which overlooks the Red Square.
Nyitókép: Hans Neleman/Getty Images

Moszkvában elmúlt a közvetlen veszély

A BBC beszámolója szerint vasárnap reggel Moszkvában a lakosok valószínűleg még mindig a péntek este óta tapasztalt drámai események hatása alatt vannak. Ám a Wagner-zsoldosok által vezetett lázadás jelentette közvetlen veszély elmúlt.

Egy ottlakó azt mondta Steve Rosenbergnek, a BBC helyi tudósítójának, hogy „még nem láttak egyetlen tankot sem, ezért nem aggódnak.”

Egy idősebb orosz visszatekintett a történelemre, azt mondta, túlélték a tankokat Moszkva utcáin 1991-ben, amikor a Szovjetunió felbomlott, és 1993-ban is, az alkotmányos válság idején, ezért túlélnek bármit is, ami ma jön”.

A külföldre eljutó beszámolók szerint a lakosság érzései kettősek. Egyrészt vannak, akik továbbra is nagyon bíznak Vlagyimir Putyinban (a BBC egy Galina nevű megszólalót idézett, aki azt mondta, egyáltalán nem ijeszti meg a helyzet, bízik az elnökükben és a népükben), egy másik ellenfel ijesztőnek és zavarosnak titulálta a helyzetet.

A brit források szerint a Wagner-csoport Moszkvába való előrenyomulásának veszélye elmúlt, de a biztonsági előírások továbbra is szigorúan, érvényben maradt az otthonelhagyás tilalmának parancsa, a hétfői pedig munkaszüneti nap lesz. .

Július 1-ig, tehát jövő szombatig minden szabadtéri tömegrendezvényt töröltek.

A TASSZ orosz hírügynökség idézte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőt, aki szerint a Wagner-csoport csapatainak egy része, amely úgy döntött, hogy nem vesz részt a fegyveres lázadásban, szerződést köthet az orosz védelmi minisztériummal.

Mint mondta, „megállapodás született arról, hogy a Wagner-csoport csapatai visszatérnek táboraikba és bevetési helyeikre. Egy részük, ha akarja, később szerződést köthet a védelmi minisztériummal. Ez vonatkozik azokra a harcosokra is, akik úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt ebben a »fegyveres lázadásban«.”

A New York Times szerint amerikai tisztviselők már szerdán tájékoztatást adtak Prigozsin terveiről. Ezzel kapcsolatban leginkább azt helyezték a fókuszba, hogy ez hogyan érinti Moszkva nukleáris fegyverarzenáljának ellenőrzését. A lap megjegyzi, az amerikai hírszerzés hónapok óta nyomon követte a Wagner-vezér és az orosz katonai vezetők – köztük Szergej Sojgu védelmi miniszter – közötti növekvő feszültséget.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×