eur:
392.87
usd:
363.62
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Jevgenyij Prigozsin. Forrás:Twitter/NEXTA
Nyitókép: Forrás:Twitter/NEXTA

Kreml: nem vonják felelősségre Jevgenyij Prigozsint

Nem vonják felelősségre fegyveres felkelés szervezése miatt Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét, aki az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel kötött megállapodás értelmében Fehéroroszországba fog távozni - jelentette be szombaton késő este a Kreml.

A Wagner szombaton ellenőrzése alá vont több oroszországi katonai létesítményt, és 200 kilométerre megközelítette az orosz fővárost. Ez azt követően történt, hogy Jevgenyij Prigozsin azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást rendelt el magánhadserege táborai ellen, és közölte: 25 ezer embere elindult, hogy "tisztázza" az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását.

Lukasenka szombat este jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. Nem sokkal később maga Prigozsin tett közzé egy hangüzenetet, amelyben közölte: visszahívta Moszkva felé vonuló katonáit annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy a moszkvai vezetésnek sikerült a szombati nap végére megállapodásra jutnia a lázadást szervező Wagner-vezérrel. Megjegyezte, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal. A lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre - közölte Peszkov.

A szóvivő elmondta azt is, hogy Lukasenka maga ajánlkozott, hogy - Putyin elnök jóváhagyásával - közvetít a moszkvai vezetés és Prigozsin között, akit mintegy 20 éve személyesen ismer.

Vlagyimir Putyin hálás Lukasenka elnöknek a közvetítő szerepéért, amelynek köszönhetően újabb veszteségek nélkül sikerült megoldást találni - emelte ki Peszkov, megjegyezve, hogy a két államfő szombat este "nagyon hosszú és igazán szívélyes" telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Javul a hangulat a tengerentúlon

Javul a hangulat a tengerentúlon

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telik a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezeti.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×