eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ukrajna, zaporizzsjai atomerőmű, orosz katona
Nyitókép: Newsnpr

Volodimir Zelenszkij: nukleáris kataszrófa fenyegeti a világot

Az ukrán elnök drámai hangú videó beszédben figyelmeztetett a zaporizzsjai atomerőmű ellen készülő orosz támadásra.

A Twitteren posztoló NEXTA TV tette közzé Volodimir Zelenszkij legfrissebb videóüzenetét. Ebben az ukrán elnök két titkosszolgálati értesülést osztott meg.

Az egyik szerint az ukrán felderítés új bizonyítékokat találat arra, hogy az oroszok szándékosan, előre kitervelve robbantották fel a kahovkai vízierőmű gátját. Zelenszkij emlékeztetett rá, hogy tavaly már jelezték: az oroszok támadásra készülnek az általuk ellenőrzött vízierőmű és a gát ellen. "Rögtön figyelmeztettünk mindenkit, ahogy biztos értesüléseket szereztünk arról, hogy az oroszok aláaknázták a létesítményeket" - közölte az ukrán elnök.

Zelenszkij szerint a másik titkosszolgálati információ Európa legnagyobb atomerőművével kapcsolatos. Mint mondta, az oroszok megszállva tartják a zaporizzsjai erőművet, katonákat, fegyvereket állomásoztatnak a területén és onnan ágyúzzák a környező városokat.

"Felderítőink most arról értesültek, hogy a megszállók terrortámadást fontolgatnak a zaporizzsjai atomerőmű ellen. Olyan akciót terveznek, amelynek következtében radioaktív anyagok szivárognak a környezetbe. Már mindent előkészítettek ehhez." - közölte az ukrán államfő.

Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy a radioaktivitás nem ismer országhatárokat, csak a szél irányától függ, hogy melyik ország válik szennyezetté. Mint mondta, minden rendelkezésükre álló információt és bizonyítékot megosztanak a világ országaival.

"Figyelmeztetést küldünk Európába, Amerikába, Kínába, Indiában, Brazíliába, az arab világba és Afrikába.Tájékoztatunk minden országot, és nemzetközi szervezetet. Így a világ tehet és tennie is kell ez ellen" - hangoztatta Volodimir Zelenszkij.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×