eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Peking, 2017. július 18.Hszi Csin-ping kínai államfő (b) és Mahmúd Abbász palesztin elnök ellép a díszsorfal előtt a Nagy Népi Csarnokban tartott fogadási ünnepségen 2017. július 18-án. (MTI/EPA/Vu Hong)
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Kína a Közel-Keleten erősít: izraeli–palesztin békét teremtene

Pekingben tesz látogatást Mahmúd Abbász palesztin elnök. Az utazásról és Kína megnövekedett közel-keleti aktivitásáról az olaszországi Università Ca' Foscari Venezia kutatója nyilatkozott az InfoRádióban.

Szalai Máté elmondta, hogy Mahmúd Abbász elnök látogatása egybeesik a kínai–palesztin diplomáciai kapcsolatok felvételének 35. évfordulójával. Emlékeztetett rá: Peking mindig is pártfogolta a palesztinokat, amit jól mutat, hogy az ENSZ-ben gyakran támogatólag szavazott a velük kapcsolatos ügyekben.

A közel-keleti térség kutatója szerint Kína szeretne közvetítői szerepet vállalni Izrael és a palesztinok között. Abbász elnök mostani útja is ezt a törekvést hivatott erősíteni. Kína 2017-ben már otthont adott egy palesztin–izraeli tárgyalásnak, bár akkor a megbeszélések kézzelfogható eredmények nélkül zárultak.

E korábbi kudarc ellenére

Peking mégis abban bízik, hogy most újabb lendületet adhat az izraeli–palesztin békefolyamatnak.

Izrael azonban inkább csak szimbolikus jelentőségűnek tekinti Abbász pekingi megbeszéléseit.

Az biztos, hogy a palesztin elnököt a legmagasabb szinten fogadják Pekingben, hiszen tárgyal fog Hszi Csin-ping elnökkel és a miniszterelnökkel, Li Csianggal, illetve még számos más kínai vezetővel is – folytatta Szalai Máté. Az elsődleges célja Kínának, hogy kihasználja azt a lendületet, amit a közel-keleti békefolyamat az elmúlt fél évben kapott. Ezzel ugyanis Peking azt mutathatja a világnak, hogy a kínai diplomácia még olyanokat is képes összebékíteni, akik évtizedek óta szemben állnak egymással.

Már van is mit felmutatniuk a kínaiaknak, mivel az év elején sikerrel közvetítettek Szaúd-Arábia és Irán között. Ezen felbuzdulva akar Peking nagyobb szerepet játszani, például a jemeni polgárháború lezárásában vagy más közel-keleti kérdésben is.

"A palesztin–izraeli kapcsolatok normalizálása még elég messze van. Így a kínai közvetítés ténye még nem jelenti azt, hogy a konfliktus bármilyen szempontból közelebb került volna a megoldáshoz, mint ezelőtt bármikor" – vélekedett Szalai Máté.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×