eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
fotó: Fortepan / Bauer Sándor
Nyitókép: Fortepan / Bauer Sándor

Kínai segédlettel támaszthatnak fel egy legendás autómárkát

A Moszkvics után a Volgát is újraélesztik Oroszországban, a Gorkij Autógyár (GAZ) már jövőre megkezdi az új gépkocsik összeszerelését – derült ki Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, az ipari és kereskedelmi tárca vezetőjének nyilatkozatából.

A Moszkvics márka újjáélesztése után a szovjet autóipar újabb „legendájába” lehelnek életet, bár kétséges, hogy az új autó ereiben mennyi orosz vér folyik majd - írja az autoszektor.hu.

Állítólag a Moszkvicsok példáját követik, ez pedig azt jelentheti, hogy mind a belsőégésű, mind pedig az elektromos részegységeket kínaiak gyártják majd.

Manturov szerint kiválasztanak egy partnert, amely adja majd a – mint fogalmazott - „donorautót”. Az előkészületek szerinte 8-9 hónapot vesznek igénybe, és az új Volga már jövő nyáron megjelenhet a piacon.

A szaklap emlékeztet arra, hogy több nyugati autógyár, amely távozott az orosz piacról, ezt abban a reményben tette, hogy egyszer majd visszatér. Az orosz sajtó értesülései szerint például a Renault távozásakor jogot formált arra, hogy hat éven belül visszavásárolhatja az Avtovaz-beli részesedését. A Volkswagen azonban a visszavásárlási lehetőséggel sem élt.

Manturov még annyit elárult, hogy a Volkswagen távozása után a GAZ technológiai partnert keres, és a megüresedett kapacitásra már vannak is jelöltek, de egyik sem kínai.

Autópiaci szakértők szerint azonban Manturov által említett 8-9 hónapon belül kizárólag külföldi autógyártóval – leginkább kínaival - lehet elindítani a gyártást, és a GAZ-nak egymagában legalább 2-3 évre lenne szüksége, ha önerőből akarná feltámasztani a szovjet-orosz márkát.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×