eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Chris Ryan/Getty Images

NATO-csatlakozás: a svédek nagy lépést tettek

A svéd ügyészség pénteken vádat emelt egy férfi ellen, aki a gyanú szerint a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) számára gyűjtött pénzt. Ez az első eset, hogy valakit a PKK-nak nyújtott anyagi támogatásért perbe fognak a skandináv országban.

A negyvenes éveiben járó férfit terroristatevékenység finanszírozása mellett minősített zsarolási kísérlettel és fegyverrel való súlyos visszaéléssel is vádolják.

Az AP által megszerzett vádirat szerint a férfi január 11-én Stockholmban megtöltött fegyvert szegezett egy személyre, a levegőbe lőtt, és a helyiség szétverésével fenyegette meg őt arra az esetre, ha nem kapja meg a követelt pénzt. Az ügyészség szerint a vádlott a pénzt "terroristatevékenység finanszírozására" követelte, "egy szélesebb körű tevékenység részeként", és a zsarolási kísérlet közben célozgatott arra, hogy a PKK-hoz tartozik. A gyanú szerint kapcsolatban állt egy másik török állampolgárral, akit Németországban 2016-ban bebörtönöztek, mert tagja volt a PKK-nak, és közvetlenül részt vett a szervezet pénzgyűjtésében.

Svédország és Finnország egy éve nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Finnország a múlt hónapban lett az észak-atlanti katonai szövetség teljes jogú tagja, Törökország azonban blokkolja Svédország csatlakozását arra hivatkozva, hogy terroristáknak nyújt menedéket.

A Kurdisztáni Munkáspártot, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a török kormány ellen, Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította.

A NATO-csatlakozásokról szóló török-svéd tárgyalások várhatóan a jövő héten kezdődnek újra.

Címlapról ajánljuk

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×