eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Chris Ryan/Getty Images

NATO-csatlakozás: a svédek nagy lépést tettek

A svéd ügyészség pénteken vádat emelt egy férfi ellen, aki a gyanú szerint a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) számára gyűjtött pénzt. Ez az első eset, hogy valakit a PKK-nak nyújtott anyagi támogatásért perbe fognak a skandináv országban.

A negyvenes éveiben járó férfit terroristatevékenység finanszírozása mellett minősített zsarolási kísérlettel és fegyverrel való súlyos visszaéléssel is vádolják.

Az AP által megszerzett vádirat szerint a férfi január 11-én Stockholmban megtöltött fegyvert szegezett egy személyre, a levegőbe lőtt, és a helyiség szétverésével fenyegette meg őt arra az esetre, ha nem kapja meg a követelt pénzt. Az ügyészség szerint a vádlott a pénzt "terroristatevékenység finanszírozására" követelte, "egy szélesebb körű tevékenység részeként", és a zsarolási kísérlet közben célozgatott arra, hogy a PKK-hoz tartozik. A gyanú szerint kapcsolatban állt egy másik török állampolgárral, akit Németországban 2016-ban bebörtönöztek, mert tagja volt a PKK-nak, és közvetlenül részt vett a szervezet pénzgyűjtésében.

Svédország és Finnország egy éve nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Finnország a múlt hónapban lett az észak-atlanti katonai szövetség teljes jogú tagja, Törökország azonban blokkolja Svédország csatlakozását arra hivatkozva, hogy terroristáknak nyújt menedéket.

A Kurdisztáni Munkáspártot, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a török kormány ellen, Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította.

A NATO-csatlakozásokról szóló török-svéd tárgyalások várhatóan a jövő héten kezdődnek újra.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×