eur:
386.42
usd:
369.14
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
Nyitókép: NATO

Svédország már a csatlakozás előtt beenged NATO-csapatokat a területére

Közöltek néhány információt felszerelések és a személyzet érkezéséről. Az ország tagsági kérelmének elfogadásához egyelőre hiányzik a török és a magyar ratifikálás.

Svédország engedélyezni fogja, hogy a NATO csapatokat állomásoztasson területén, még azelőtt, hogy a skandináv ország hivatalosan csatlakozna a védelmi szövetséghez - közölte pénteken a svéd miniszterelnök és a svéd védelmi miniszter.

Svédország tavaly kérte csatlakozását az észak-atlanti szervezethez, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Stockholm azt reméli, hogy a jövő hónapban Litvániában tartandó NATO-csúcstalálkozón beléphet a szervezetbe.

Ulf Kristersson miniszterelnök és Pal Jonson védelmi miniszter közölte: "A kormány úgy döntött, hogy a svéd fegyveres erők a NATO-val és a szervezet tagállamaival közösen előkészületeket tehetnek jövőbeni közös műveletek végrehajtására".

"Az előkészületek külföldi felszerelések és személyzet ideiglenes állomásoztatásából állhatnak svéd területen.

A döntés egyértelmű jelzést küld Oroszországnak, és megerősíti Svédország védelmét" - írták a politikusok a Dagens Nyheter című napilapban megjelent véleménycikkükben.

Oroszország a belátható jövőben fenyegetést jelent a szomszédos országokra, Putyin orosz elnök területi ambícióinak mértéke kiszámíthatatlan - állapították meg.

A szomszédos Finnország, amelynek hosszú határa van Oroszországgal, áprilisban csatlakozott a NATO-hoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×