eur:
393.52
usd:
368.96
bux:
65852.27
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: NATO

Svédország már a csatlakozás előtt beenged NATO-csapatokat a területére

Közöltek néhány információt felszerelések és a személyzet érkezéséről. Az ország tagsági kérelmének elfogadásához egyelőre hiányzik a török és a magyar ratifikálás.

Svédország engedélyezni fogja, hogy a NATO csapatokat állomásoztasson területén, még azelőtt, hogy a skandináv ország hivatalosan csatlakozna a védelmi szövetséghez - közölte pénteken a svéd miniszterelnök és a svéd védelmi miniszter.

Svédország tavaly kérte csatlakozását az észak-atlanti szervezethez, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Stockholm azt reméli, hogy a jövő hónapban Litvániában tartandó NATO-csúcstalálkozón beléphet a szervezetbe.

Ulf Kristersson miniszterelnök és Pal Jonson védelmi miniszter közölte: "A kormány úgy döntött, hogy a svéd fegyveres erők a NATO-val és a szervezet tagállamaival közösen előkészületeket tehetnek jövőbeni közös műveletek végrehajtására".

"Az előkészületek külföldi felszerelések és személyzet ideiglenes állomásoztatásából állhatnak svéd területen.

A döntés egyértelmű jelzést küld Oroszországnak, és megerősíti Svédország védelmét" - írták a politikusok a Dagens Nyheter című napilapban megjelent véleménycikkükben.

Oroszország a belátható jövőben fenyegetést jelent a szomszédos országokra, Putyin orosz elnök területi ambícióinak mértéke kiszámíthatatlan - állapították meg.

A szomszédos Finnország, amelynek hosszú határa van Oroszországgal, áprilisban csatlakozott a NATO-hoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×