eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Getty Images/ Lourdes Balduque

Nagy a baj – egy napra bezár az összes gyógyszertár Németországban

Rendkívüli terhek nehezednek a német gyógyszertárakra, szerte az országban sorra zárnak be a patikák. A gyógyszerészek megelégelték az egyre drámaibb helyezet, és országos tiltakozást hirdettek.

A német gyógyszerészek szövetsége (ABDA) állt a tiltakozás élére. Gabriele Overwiening, a szövetség elnöke egy interjúban a politikusok mellett a betegbiztosító-társaságokat "takarékossági őrülettel" vádolta. A gyógyszertárakat – mint fogalmazott – ezzel a rendkívüli takarékossági mániával teszik tönkre, és az országos tiltakozó akcióval erre kívánják felhívni a figyelmet.

Az elnök utalt arra, hogy a hiányos gyógyszerellátás, a szállítási nehézségek, valamint a növekvő bürokrácia miatt a gyógyszertárak helyzete fokozatosan romlik. Overwiening szerint ez magyarázza, hogy valamennyi tartományban fokozatosan csökken a gyógyszertárak száma.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány alatti válság után a gyógyszerellátás terén a mostani a második hasonló rendkívüli helyzet. Mindez rendkívüli megterhelést jelent a patikák, illetve a gyógyszerészek számára.

A növekvő terhek többletmunkával járnak, mindez azonban nem jár együtt az anyagi juttatások növelésével.

Sőt egyáltalán nem ritka a jövedelmek csökkentése – tette hozzá.

A fontos gyógyszerek szállításának szűk keresztmetszete a túlzott megtakarításokat célzó egészségügyi politika következménye – fogalmazott a szövetség elnöke, aki az ellátás hiánya miatt a kormányt tétlenséggel vádolta. Egyidejűleg megismételte a szövetség korábbi követelését, hogy a tartós szállítási hiány leküzdése érdekében a gyógyszertárak számára nagyobb önállóságot biztosítsanak.

Emlékeztetett arra, hogy egy a koronavírus-járvány idején kibocsátott rendelet a gyógyszerészek számára lehetővé tette a hiányzó gyógyszer más hasonló, ugyanakkor készleten lévő gyógyszerrel történő pótlását. A receptek alapján történő gyógyszerkiadásnak ezt a "rugalmas" formáját most is mindenképp érvényesíteni kell.

A szövetség adatai szerint az elmúlt évben 393-mal csökkent a gyógyszertárak száma, országosan 18 068-ra. Utalt arra, hogy

negyven év óta nem jegyeztek fel ilyen kevés gyógyszertárat.

A tendencia ugyanakkor 2023 első negyedévében is folytatódott, és 17 939 gyógyszertárral újabb negatív rekord született.

Az országos tiltakozó napot június 14-re tervezik. Ezen a napon a gyógyszertárak – az ügyeleti patikák kivételével – valamennyi tartományban zárva maradnak.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×