eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Ukrán katona egy lövészárokban az orosz erőkkel folytatott harcok idején a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 22-én.MTI/AP/Libkos
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Beindult az ukrán ellentámadás - Szakértő: igen is, nem is

Amerikai sajtóértesülések szerint elindult az ukrán ellentámadás. Az ukrán védelmiminiszter-helyettes közleménye szerint Oroszország "aktívan védekezik" a Zaporizzsja régióban található Orihiv térségében. Kaiser Ferenc segít tisztán látni.

Nehéz biztosan tudni, hogy megkezdődött-e a világ közvéleménye óta régóta sejtett ukrán ellentámadás az inváziós orosz alakulatok ellen.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban péntek reggel úgy vélekedett, az ellentámadás "tulajdonképpen már tart".

"Több lépésből áll, ez még mindig az előkészítő része. Ukrajna - nem teljesen megbízható források szerint - mintegy

50 ezer embert képezett ki, tartalékolt és szerelt fel erre az ellentámadásra, ennek egy részét Bahmut környékén és Zaporizzsjában már bevetik.

Ezeket harci felderítésnek lehet tekinteni, keresik az orosz védelem gyenge pontját, illetve kisebb támadásokkal az orosz tartalékokat is mozgásra kényszerítik" - vázolta a szakértő.

Biztos abban, hogy a fő támadás több tízezer katonával egy szűk területre - pár tíz kilométeres vonalra - fog koncentrálódni, de ez még nem indult meg, noha "az orosz erők két hete folyamatosan védekeznek".

Hogy az ukránok támadásba lendültek, annak szerinte az egyik látványos, de sajnálatos bizonyítéka a kahovkai gát felrobbantása.

"Az orosz erők az orosz-ukrán frontvonalnak a déli-délnyugati részét biztosították legalább másfél-két hétre, mert amíg az ár le nem vonul és a sár fel nem szárad,

járhatatlan lesz a terület, és utána is fertőzött marad, dögkutakat, csatornákat, mindent kimosott a víz" - ecsetelte Kaiser Ferenc.

Hogy mind az 50 ezer katonájukat be tudják-e vetni az ukránok, arról azt mondta, ezeket mind támadásra képezték ki, szerelték fel, ezen felül Ukrajnának még egyszer ugyanennyi jól kiképzett, de kevésbé felszerelt katonája van tartalékban arra az esetre, ha az oroszok valahol ellentámadásba kezdenének.

"Támadásban sokkal nagyobbak a veszteségek, de a legjobb katonákat lehet használni, védekezni beásott fedezékekből, lövészárkokból kevésbé harcedzett katonák hatásosan tudnak. Ezt az ukránok a saját bőrükön is megtapasztalták, nyugati forrásokból is tudjuk, hogy nagyon komoly veszteségeik vannak az ukrán erőknek. Sajnos a háború velejárója ez, hogy a támadó er jóval nagyobb veszteségeket szenved, mint aki védett állásokból igyekszik feltartóztatni a támadást" - összegzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×