eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ukrán katonák páncélozott szállítójárművön a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erőkkel vívott harcok helyszínén 2023. június 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Irina Ribakova

Megszaporodtak az ukrán támadások a frontvonalakon - fotók, beszámolók

Miután az ukránok közölték, hogy semmilyen információt nem fognak adni a meginduló ellentámadásról, az orosz beszámolók alapján egyelőre nehéz összerakni a képet.

A hétvége óta a frontvonal több szakaszán megindultak az ukrán haderő szárazföldi műveletei, de hivatalos bejelentés híján nem tudni, hogy ez már a "tavaszi hadjárat" része, vagy sem. Mindenesetre orosz részről ukrán vereségekről szóló beszámolók jönnek, illetve olyan hírek, hogy több nyugati fegyvert és harcjárművet is megsemmisítettek.

Ukrajna kifejezett információs zárlat mellett tervezi a hadjáratát, még a lakosságot is nyomatékosan felszólították, hogy ne tegyen közzé fotót, bejegyzést semmilyen ukrán katonai jelenlétről.

Eddig azt lehet tudni, hogy a hét vége óta gépesített gyalogsági alakulatok indultak meg Zaporizzsja és Donyeck megyék több pontján is. Az offenzíva Orihiv és Tokmak, Velika Novoszilka és Bahmut köré koncentrálódik a hírek szerint, erről az ISW és más térképek alapján az Infostart is írt.

Az orosz források beszámolóit olvasva szinte kizárólag ukrán kudarcok látszanak körvonalazódni. A Portfolio összegzése szerint úgy tűnik, hogy egyes műveleti színtereken az ukrán haderő "fejjel a falnak" támad, ráküldve a harcjárműveket ismert aknamezőkre, esetleg ezeket kikerülve közutakon át támadva. A veszteségek láthatólag súlyosak, mind emberéletek, mind technikai eszközök tekintetében.

Egy kisebb méretű ukrán gépesített gyalogsági alakulat amerikai MaxxPro MRAP-ekkel, M113-as páncélozott szállító harcjárművekkel és HMMWV típusú 4x4-esekkel ráhajtott egy aknamezőre, majd az orosz tüzérség támadása alá kerültek.

Ezeken a felvételeken Novodarivkánál kísérelnek meg áttörést az ukránok: az előző felvételhez hasonlóan aknamezőre futnak harcjárműveikkel.

Ezt a "komolyabb", Leopard 2A4-es harckocsikkal és M2 Bradley gyalogsági harcjárművekkel felszerelt ukrán alakulatot "ráterelték" az oroszok egy földútra azzal, hogy az út mellé aknákat telepítettek, aztán intenzív tüzérségi támadást zúdítottak rájuk.

Az akciónak nagyon súlyos veszteségei lettek, itt, Orihiv térségében semmisült meg az első (néhány?) ukrán Leopard 2A4-es harckocsi is. Máshol a közösségi médiában megjelent felvételek szerint veszítettek francia AMX-10-es páncélvadászokat is az ukránok a harcok közben.

A fenti orosz beszámolók mellől most hiányoznak az ukrán oldalról jövő hírek: vannak-e területfoglalások, mely támadások járnak sikerrel vagy kudarccal, milyenek a veszteségek.

Néhány hírfoszlány érkezik csak, Bahmut körül például független források szerint már látható némi "mozgolódás," igaz, áttörésről itt még nem lehet beszélni.

(A nyitókép illusztráció: ukrán katonák páncélozott szállítójárművön a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erőkkel vívott harcok helyszínén 2023. június 5-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×