eur:
386.3
usd:
369.05
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
Nyitókép: Pixabay

Új egészségügyi igazolványt vezetnének be

Globális egészségügyi igazolványt adna ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete az uniós digitális Covid-igazolvány mintájára egy hétfőn aláírt partnerségi megállapodásnak köszönhetően.

Az egyezményt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa írta alá Genfben a globális egészségügyi biztonság megerősítése érdekében.

"A koronavírus-világjárvány megmutatta a digitális megoldások fontosságát az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítésében" - mondta a WHO főigazgatója az aláírási ünnepségen.

Hozzátette: az uniós vakcinaigazolványt "globális közjóvá" alakítanák át.

A WHO és az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a globális digitális tanúsítási rendszer célja, hogy "megkönnyítse a mobilitást és a polgárok védelmét világszerte a jelenlegi és jövőbeli egészségügyi veszélyekkel, köztük a világjárványokkal szemben".

Ez az első építőköve a WHO globális digitális egészségügyi tanúsítási hálózatának, amely digitális termékek széles skáláját tartalmazhatja a jövőben.

A WHO főigazgatója szerint a hálózat segíteni fogja a szervezet tagjait abban, hogy jobban felkészüljenek a következő járványra vagy világjárványra.

Tedrosz hangsúlyozta, hogy a jövőbeli globális digitális tanúsítási rendszer "a méltányosság, az innováció, az átláthatóság, valamint az adatok és a magánélet védelmének elvén fog alapulni". Kiemelte: a WHO nem fog hozzáférni a személyes adatokhoz, de képes lesz ellenőrizni a tanúsítványok hitelességét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×