eur:
387.9
usd:
370.37
bux:
56004.28
2023. október 3. kedd Helga
Russia Ukraine Conflict Concept - Russian and Ukrainian Flags overlaying close up of war Military damage, destroyed tank and aircraft scraps in a pile
Nyitókép: Craig Hastings/Getty Images

Iszkol a ház, avagy a háborúban nem minden az, aminek látszik - videó

Elképesztő videó brozolja a kedélyeket a közösségi médiában.

Még a Twitter sokat látott közönségét is alaposan meglepte az a film, ami nemrég készült Ukrajnában. Csak találgatni lehet, hogy mi látható felvételen, biztosat azonban nem tudni.

Arról már az Infostart is beszámolt, hogy az ukrán hadsereg előszeretettel használ az ellenség megtévesztésére csali célokat.

Ilyeneket leginkább egy cseh vállalat az Inflatech szállít az ukránoknak. A cég a legkülönfélébb harcjárművek felfújható makettjeit készíti természetesen a valóságnak megfelelő méretben. Nem is kell túl nagy távolság ahhoz, hogy valaki összetévessze ezeket a csalikat egy valódi páncélossal, vagy sorozatvetővel, esetleg légvédelmi rakétarendszerrel. A cél pedig nyilvánvaló: az ellenség inkább ezeket a pár ezer dolláros kamu harcjárműveket pusztítsa mint az igaziakat.

De ez a mostani videó minden korábbin túltesz. A képeken egy takaros, zsindelytetős parasztház iszkol, elég nagy sebességgel.

Nem kétséges, hogy ez is egy felfújható kamu cél, amivel valamilyen nagy értékű harcjárművet akarnak eltüntetni az ellenség szeme elöl.

Egyébként a csali járművek tervezői arra is gondolnak, hogy az ellenséges katonák nemcsak a saját szemükre hagyatkoznak. Ezért a harcjárművek felfújható változatai az eredetivel azonos hőképet is produkálnak és így tévesztik meg az infravörös felderítő eszközöket. Mindehhez elég egy megfelelő hőfokra beállított villanymelegítő.

Ha pedig radarral keresnék a célokat, akkor is át lehet verni az ellenséget. A felfújható burkolat anyagába olyan fémszálakat szőnek, amelyek az eredetivel teljesen azonos módon verik vissza a lokátor sugarait. A radar kijelzőjén egy valódi harcjármű képe rajzolódik ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×