eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy amerikai M1 Abrams harckocsi felfújható, csali változata. Forrás: Inflatech Decoy
Nyitókép: Forrás: Inflatech Decoy

Felfújható tankokat és rakétavetőket is bevetnek már Ukrajnában

Óriási bevételre tett szert egy cseh cég, amelyik csali harcjárműveket gyárt.

Egy tank vagy egy amerikai gyártmányú HIMARS elvesztése kevésbé fáj egy hadseregnek, ha az eszköz igazából csak egy olcsó, felfújható csali, amelyet az ellenség megtévesztésére használnak. A ukrajnai háború igen jótékony hatással van a katonai álfelszereléseket gyártó cseh Inflatech Decoy cég forgalmára is – írja a telex.hu.

A több mint harmincféle felfújható, életnagyságú harci eszközből álló kínálatot most az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel egészítette ki. Az Inflatech forgalma az orosz inváziót követően fellendült, havonta több tucat darabra növelték a gyártást, és az idén további növekedésre számítanak, akár meg is duplázhatják eladásaikat. Mindenesetre a cég vezérigazgatója, Vojtech Fresser a Reuters hírügynökségnek, azt mondta:

arra számít, hogy termékeik Ukrajnába is eljutnak majd.

A katonai szállítmányokat koordináló cseh védelmi minisztérium nem kommentálta a cégvezető szavait.

A szovjet/orosz 9K33 Osza (NATO-kódja: SA–8 Gecko) közepes hatótávolságú, légvédelmi rakétakomplexum felfújható, csali változata. Forrás:Inflatech Decoys
A szovjet/orosz 9K33 Osza (NATO-kódja: SA–8 Gecko) közepes hatótávolságú, légvédelmi rakétakomplexum felfújható, csali változata. Forrás:Inflatech Decoys

A felfújható eszközök nemcsak ránézésre hasonlítanak megszólalásig az eredeti járművekre, hanem hőgenerátor is van bennük, így az infravörös felderítő eszközöket is képesek megtéveszteni. A hordozható zsákokba csomagolt eszközöket néhány katona tíz perc alatt fel tudja fújni. Egy ilyen csali HIMARS a hőgenerátor és a kompresszor nélkül 43 kilogramm.

A kamu harcjárművek ára 10 ezer és 100 ezer dollár között van, ami talán soknak tűnhet. Viszont ha az ellenség többször, akár hússzor ennyit költ a megsemmisítésükre, máris megérte a befektetés.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×