eur:
393.35
usd:
372.57
bux:
55587.88
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Egy férfi megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. december 12-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

„Ez már a botrány kategóriája” – a lengyelek nem kérnek a Pfizer-megállapodásból

Lengyelország nem csatlakozik a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről szóló megállapodáshoz, amit a múlt héten az Európai Bizottság a tagállamok nevében kötött a Pfizer gyógyszeripari vállalattal – közölte Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a PAP hírügynökségnek nyilatkozva „teljesen elégtelennek” nevezte az EB és a Pfizer közötti tárgyalások során elért feltételeket. Kifogásolta, hogy a gyógyszergyártó azon oltóanyagokért kér a jelenlegi ár „mintegy felét érő” térítést, amelyeket nem szállítanak majd a tagállamoknak.

„Ez már a botrány kategóriája, nem csak az üzleti tárgyalások tisztességtelen folytatása” – jelentette ki Niedzielski.

„Nyíltan ki kell mondanom, hogy a bizottság előzetesen elfogadta a Pfizer ajánlatában szereplő megoldásokat, anélkül, hogy a tagállamok érdekeit képviselte volna” – fogalmazott a miniszter.

Felidézte: Lengyelország tavaly áprilisban arról tájékoztatta az EB-t és a Pfizer céget, hogy az ukrajnai háború miatt is keletkezett vis major helyzetre tekintettel

nem fogad több Covid-19 elleni vakcinát, és nem is fizet értük.

Niedzielski bírálta továbbá, hogy az eddigi szerződések „igazából rákényszerítik a tagállamokat a vakcinák százmillióinak befogadására, miközben ma már senkinek sincs szüksége rájuk”, és az unión kívüli, szegényebb országoknak sem lehet továbbítani őket, „mert azok a országok sem jeleznek ilyen szükségletet”.

Lengyelországnak az az álláspontja, hogy az említett feltételek nem megfelelőek, és ezt a nézetet több országból álló koalíció is osztja – mondta el Niedzielski.

Mint közölte, a vita csak a Pfizer céget érinti, mivel más vakcinaszállítókkal sikerült megegyezésre jutni a szállítási feltételek módosításáról.

Az EB múlt pénteki közleménye szerint az új, módosított szerződés a BioNTech-Pfizer vállalattal jobban megfelel a koronavírus elleni oltóanyagok iránti megváltozott tagállami igényeknek, és figyelembe veszi a javuló járványügyi helyzetet. Biztosítja ugyanakkor a folyamatos hozzáférést az oltóanyag legújabb változatához arra az esetre, ha a jövőben aggodalomra okot adó vírusvariánsok jelennének meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Eddig is felforgatta a mesterséges intelligencia a bankok világát, de most jön még csak a java

Eddig is felforgatta a mesterséges intelligencia a bankok világát, de most jön még csak a java

Hamarosan új világ jöhet a bankoknál: bár még csak laboratóriumi környezetben tesztelik, egyre több területre szivároghat be a generatív AI - derült ki a Finshape Digital Banking Club Budapest elnevezésű rendezvényén. A panelbeszélgetésen szó volt arról is, hogy milyen munkafolyamatot válthat ki a mesterséges intelligencia, és ha egy ilyen projekt élesedik, megengedhetjük-e a generatív AI-nak, hogy hibázzon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×