eur:
389.74
usd:
365.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Alexander Schallenberg újonnan beiktatott osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a bécsi kancellária épületében 2021. október 11-én, két nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Gond van, bekéreti a magyar nagykövetet az osztrák külügyminiszter

Ráadásul a meglévő ideiglenes határellenőrzésen is szigorítottak az osztrákok.

Április végén lépett hatályba az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a Magyarországon embercsempészésért elítélt és börtönbe került külföldiek elhagyhatják a börtönt, őrizetbe kerülhetnek akkor, ha 72 órán belül elhagyják az országot.

Az intézkedést Gulyás Gergely a Kormányinfón azzal indokolta, hogy magyar adófizetői pénzen itt börtönben tartani ezeket az embereket nagyon sokba kerül, miközben a börtönök túlzsúfoltak és ez több problémát is okoz. Hangsúlyozta, hogy a Belügyminisztérium garantálni tudja, hogy három napon belül ezek az emberek elhagyják az országot.

A hvg.hu korábban azt írta, hogy nem biztos, hogy az elítéltek hazájukba térnek vissza, ahogy az sem, hogy letöltik a büntetésüket, és ezekre példákat is sorolt. Az RTL fel is vette, ahogy egy vasútállomásra csak úgy besétálnak a bv kisbuszából kiszállt, vélhetően embercsempész férfiak.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a magyar kormány döntése a szervezett bűnözésnek kedvez, a szabadon engedett emberek pedig veszélyesek is lehetnek - ezt már a múlt héten jelezték és felvették a kapcsolatot a magyar társszervekkel.

Ezek után Bécsből megszigorították a magyar határon az ellenőrzést (az embercsempészek működése miatt jó ideje ideiglenes határellenőrzést tart életben Ausztria Magyarország felé - is, ahogy Szlovénia felé is -, ezt elvileg május 11-én szándékoztak újabb fél évvel meghosszabbítani, de végül nem jött bejelentés). Az osztrák belügy szerint az ellenőrzések középpontjában a magyarországi, romániai és szerbiai járművek állnak.

Az autoszektor.hu azt írta, az alaposabb eljárásnak meg is lett az eredménye, vasárnap este beállt a határ, az ingázók és közlekedők másfél órás várakozásról számoltak be.

Szintén hétfőn Alexander Schallenberg (képünkön) osztrák külügyminiszter közleményt adott ki, miszerint minisztériuma berendeli a magyar nagykövetet az embercsempészek elengedése miatt. "Szerintünk ez teljesen rossz jelzés" - mondta Schallenberg a Reuters tudósítása szerint újságíróknak egy brüsszeli ülés előtt, hozzátéve, hogy a helyzet "teljes tisztázását" követeli Magyarországtól.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×