eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Halálos lövöldözés öt áldozatát temetik a Belgrádtól mintegy 50 kilométere délre fekvő Mladenovac közelében lévő faluban, Malo Orasjében 2023. május 6-án. Két nappal korábban két környékbeli faluban egy 20 éves férfi gépkarabéllyal válogatás nélkül emberekre lőtt, és nyolcat megölt, tizennégyet megsebesített.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Meghalt a belgrádi iskolai tömegmészárlás 13 éves lány áldozata

12 nappal ezelőtt lőtte fejbe a szintén 13 éves elkövető. Ő az ámokfutás 11. halálos áldozata.

Belehalt sebeibe az a diáklány, akit tizenkét nappal ezelőtt egy belgrádi iskolai ámokfutás során lőtt fejbe a 13 éves elkövető.

A szerbiai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a 13 éves lányt május 3-án súlyos fejsebesüléssel szállították kórházba, a lövés a koponyáját érte.

Több műtétet is elvégeztek rajta, de az állapota végig válságos volt, hétfőn pedig belehalt sebeibe

- olvasható a közleményben.

Május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített, köztük volt a most elhunyt kislány is. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került.

Az esetet követően a szerb kormány több intézkedést is kilátásba helyezett, ezek között szerepel, hogy az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, és megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését. Ez utóbbi azért merült fel, mert a gyilkos hetedikes diák még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető.

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

A múlt héten kétszer is utcára vonultak szerbiai tiltakozók az államfő és a kormány távozását követelve. A több tízezer tüntető szerint az ország vezetése nem reagált megfelelő módon az iskolai és az utcai ámokfutásra. A szervezők követelései között szerepelt, hogy sürgősen szabjanak gátat az erőszak népszerűsítésének a médiában és a közösségi térben, váltsák le a médiahatóság tagjait, tiltsák be a gyűlöletet és erőszakot népszerűsítő nyomtatott sajtótermékeket, és vonják meg az országos sugárzási jogot azoktól a televízióktól, amelyek az erőszakot népszerűsítik. Követelték emellett minden erőszakos tartalom betiltását a televízióban.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, a médiával közölt adatok szerint Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×