eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A szerb elnökség felvétele a fegyveramnesztia keretében leadott arzenálról Smederevo közelében 2023. május 14-én. A szerb kormány annak hatására hirdette meg a május 8-tól egy hónapon át tartó  fegyverbegyűjtést, hogy az elmúlt héten két lőfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt. Az akció keretében eddig mintegy 13,5 ezer fegyvert adtak át, egyebek mellett pisztolyokat, automata fegyvereket, kézigránátokat és több százezer lőszert.
Nyitókép: Dimitrije Goll

Szakértő: érezhetően más ország lett Szerbia, mint a lövöldözések előtt volt

Közel tízezer illegális lőfegyvert szolgáltattak be a rendőrségnek Szerbiában. A fegyveramnesztiát azután hirdették meg, hogy két hete két ámokfutás is történt az orszában. Németh Ferencet, a Magyar Külügyi Intézet kutatóját kérdeztük.

Németh Ferenc szerint sikeresnek tekinthető a szerb belügyminisztérium által meghirdetett kampány, miután a legfrissebb adatok szerint már 9600-9700 fegyvert szolgáltattak be az erre jogosult hatóságokhoz. A szakember egyetértett azzal, hogy Szerbiában alapvető probléma, hogy a 90-es évekből rengeteg fegyver maradt úgymond a háztartásokban, a május eleji lövöldözéseket azonban nem ebből az időszakból származó, hanem más forrásból beszerzett fegyverekkel követték el.

Remélhetőleg az önkéntes fegyverbeszolgáltatási kampány, ha csak részlegesen is, de ezt is orvosolni fogja

– jegyezte meg a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, Aleksandar Vucic szerb elnök a május 3-i iskolai lövöldözés után javaslatot tett arra, hogy a büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre csökkentsék.

Ennek társadalmi fogadtatását illetően Németh Ferenc úgy fogalmazott: a múlt héten pár napot Szerbiában töltött, és a saját benyomása az, hogy nem abba a környezetbe tért vissza Belgrádban, mint a lövöldözések előtt. Érthető mód, mindennapos téma lett a tragédia és annak fogadtatása, ami az emberek pszichéjét alapvetően megviselte. A kormány által tervezett, vagy már végre is hajtott intézkedéseket a lakosság – és persze az ellenzék – kritikusan fogadta, mondván, hogy azok csak látszatintézkedések.

Ennek nyomán egy tüntetéshullám is végigvonult Szerbián, próbálva felhívni a figyelmet, hogy a probléma gyökere az, hogy a média, illetve az állami szervek is sokszor erőszakra buzdítanak, és ezen kellene alapvetően változtatni, hogy ne következzen be olyan tragédia, mint ami pár hete megtörtént két ízben is – magyarázta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×