eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lampedusa szigetéről átszállított illegális bevándorlók szállnak le az olasz haditengerészet Vega hajójáról a szicíliai Catania kikötőjében 2023. április 27-én. A mintegy ötszáz migránst szállító hajóról az emberek felét engedik le Cataniában, a másik felét egy közeli kikötőn kersztül a szicíliai San Giuseppe La Rena fogadóközpontjában helyezik el. Az előző napon összesen 1078 migráns érkezett a már elelve túlzsúfolt lampedusai regisztrációs központba.MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Bauer Bence: Németországban súlyosodik a menekültválság, és nincs még megoldás

Több pénzt követelnek Németországban a tartományi kormányok a szövetségi kormánytól az egyre több menekült ellátására.

"A szerdai esti csúcs a miniszterelnökkel és Olaf Scholz kancellárral nem hozott hosszú távú eredményt, a problémát elnapolták. A tartományok egymilliárd eurót kapnak összességében a menekültkrízis kezelésére, ami nagyon nem elég" – mondta az InfoRádióban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

Hendrik Wüst észak-rajna–vesztfáliai miniszterelnök egyértelműen elmondta, hogy ez az összeg nem elég. További tartományok (Bajorország, Szászország és Szász-Anhalt) külön levelet is megfogalmaztak, és egyértelműen kimondták, hogy korlátozni kell a menekültek számát. A menekültkérdés Németországban változatlanul napirenden van, a problémák pedig csak fokozódnak a szakértő szerint.

Az Ukrajnából érkezők automatikusan kapnak menedékstátuszt, de sok más országból is mennek Németországba, november óta többen, mint Ukrajnából, köztük nagyon sok szíriai, afgán, török és iráni. Bauer Bence szerint nekik sok esetben nincs joguk ott tartózkodni,

vissza kellene őket toloncolni, ám ez nem történik meg.

A CDU már régóta követeli, hogy a visszatoloncolást vegyék napirendre, de ez nem történik meg, és "aki egyszer Németországba jött, az általában ott is marad".

Több politikus azt javasolja, hogy az unió külső határán legyen átvilágítás, vagyis ki akarják tolni Németországból a problémát. Bauer Bence szerint a legfőbb megoldás a külső határok védelme lehet, de ezt már egy hónappal ezelőtt is követelte Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, és már a CDU is foglalkozik ezzel. Ráadásul az Európai Parlamentben mondott beszédében Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár is hangsúlyozta, hogy az EU külső határainak védelme nélkül ez nem működik.

"Már konszenzus van abban, hogy a külső határokat védeni kell. A németek is eljutottak idáig, jó sok év után."

Manfred Weber néppárti politikus bírálja Olaf Scholtz kancellárt azzal, hogy egységes, határozott német álláspontot kellene kialakítania, és ezt a kancellárnak vinnie. A szakértő szerint ezzel egyértelműen elkezdődött a pártpolitikai vita, nagyon sok választás lesz ebben az évben Németországban. Május 14-én, vasárnap Brémában lesz tartományi választás, de a legfontosabb választások október elején lesznek Bajorországban és Hessenben.

"Egyértelmű, hogy a két uniópárt, a CDU és a CSU ebben a kérdésben próbál pozíciót foglalni. Nagyon magasak a menekültszámok, nagyon sok migráns érkezik. Már most 80 százalékkal több, mint tavaly, és már most elérték azokat a számokat, amit egész évre terveztek" – mondta Bauer Bence. Hozzátette: a problémát számos szociális, lakhatási, oktatási és közbiztonsági kérdésével együtt kell megoldani.

"Ha az uniópártok karakánul, egyértelműen megfogalmaznak egy erős pozíciót, akkor ezzel tudnak jó pontokat szerezni a választónál. Nyilvánvaló, ha az egész menekültkérdés megoldódik, akkor a német társadalom is nyugvópontra kerül, de ettől még messze vagyunk" – mondta Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×