eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front térségében 2023. április 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.MTI/AP/Roman Csop/Roman Csop
Nyitókép: MTI/AP/Roman Csop/Roman Csop

Tálas Péter: mindenki arra vár, hogy az ukránok megkezdjék az ellentámadást

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint ha az ukránok elvágják az oroszok tengeri utánpótlási vonalát, ellenfelük nehéz helyzetbe kerül. Vlagyimir Putyin eközben már a jövő évi választásokra készül.

A megszokottnál szerényebb volt a tegnapi Győzelem napi díszszemle a moszkvai Vörös téren. Elmaradt a légi-parádé, és a harci járműveket mindössze egy II. világháborús T-34-es képviselte.

Ennek egyik oka, hogy a haderő Ukrajnában harcol, a másik pedig hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédében nem tudott újat mondani, sikerről beszámolni. A harmadik pedig, hogy valószínűleg megtették hatásukat azok a provokációk és támadásuk, amelyek a Kremlt, Brjanszkot, és valamilyen formában Oroszországot érték – fejtette ki az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője.

Tálas Péter szerint azt kellett volna mondania az orosz elnöknek beszédében, hogy háború folyik, és ebben Oroszország egyenlőre nem érte el a céljait. Ehelyett már készül a 2024-es választásokra, és azt a narratívát építi fel, hogy Oroszország a második honvédő háborúját vívja, és ő ennek az irányítója. Mindez abból a szempontból is rendkívül praktikus, hogy

ha netán vereséget szenvedne Ukrajnában, akkor is azt mondhatná, hogy nem sikerült Oroszország határain túllépnie az ellenségnek.

"Azt gondolom, hogy készül arra, hogy valamilyen narratívába helyezze ezt az orosz-ukrán háborút" – jegyezte meg Tálas Péter.

A háború kimenetelében a szakértő szerint ott állunk, ahol fél évvel ezelőtt: állóháború van, és mindenki arra vár, hogy az ukránok mikor kezdik meg azt az ellentámadást, amire az oroszok készülnek. Az oroszok erre nagyon készülnek, és már "beásták" magukat, különböző bonyolult védelmi vonalakat építettek ki annak érdekében, hogy megakadályozzák az ukrán előrenyomulást.

Az ukránok viszont át akarják valahol törni a frontot, hogy elvágják azt az utánpótlási útvonalat, ami a tengerparton megy. Ha ez sikerül nekik, Oroszország nehéz helyzetbe kerül, mert akkor csak a Kercsi-hídon, a tengeri úton keresztüli utánpótlási vonal marad meg. Tálas Péter szerint

ez lehetőséget adhat Ukrajnának arra, hogy visszafoglaljon korábbi területeiről, vagy rákényszerítse az oroszokat a visszavonulásra.

A szakértő azt mondta, mindkét félnek nagy veszteségei vannak, emiatt nem várható, hogy új hadászati eszközöket vetnének be. Az orosz hadseregnek az kell figyelembe vennie, hogy 17 millió négyzetkilométert kell megvédenie, és nem lehet a haderő minden egyes katonáját Ukrajnába áthelyezni, mert akkor kiszolgáltatottá válik. Most mindenki arra vár, hogy mit tud elérni Ukrajna, és ha ez sikerül, akkor az oroszok megpróbálják azokat a területeket, amelyeket esetleg elvesztenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×