eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
III. Károly brit király és a felesége, Kamilla királyné a londoni Buckingham-palota erkélyéről integet az uralkodó koronázási ünnepsége után, 2023. május 6-án.MTI/AP/Petr David Josek
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kumin Ferenc: III. Károly uralkodásával szorosabb lehet a brit-magyar kapcsolat

Édesanyjához képest III. Károly egy egészen megváltozott helyzetben került trónra, a folytonosság iránti elkötelezettsége viszont jó válasz lehet korunk globális kihívásaira.

"Egy igen bonyolult, hatalmas erőforrásokat megmozgató ceremónia volt ez, ami minden érzékelhető, látható hiba nélkül zajlott le" – értékelte a szombati királykoronázást a londoni magyar nagykövet. Kumin Ferenc külön hangsúlyozta, a hideg eső sem vette el a kedvét az ünneplő tömegnek. Voltak, akik már napokkal a ceremónia előtt az utcákra mentek.

"Maga a ceremónia nemcsak, hogy tökéletesen rendben zajlott, hanem nagyon megható módon követte a több évszázados szokásokat" – mondta Kumin Ferenc, akinek még külön feltűnt az ünnepséget és annak zenéjét jellemző változatosság, minőség. A koronázási ceremónia alatt a Westminster Apátságban ez

végképp feltette a pontot az i-re.

A londoni magyar nagykövet emlékeztetett rá, hogy III. Károly édesanyjához képest egy teljesen más nemzetközi helyzetben lépett trónra. Ám Kumin Ferenc szerint az új király felelősségérzete miatt a britek ugyanolyan büszkék lehetnek majd rá, mint II. Erzsébetre.

Közismert, hogy a királynál kiemelt szerepet játszanak a természeti értékek, a globális fenntarthatóság eszményei. Ezeknek a gondolatoknak rendszeresen hangot ad, és mindez összhangban van a világban jelenlévő aggodalmakkal. Reflektál azokra a változásokra, melyek a hetven év alatt – amíg az édesanya uralkodott – bekövetkeztek.

Kumin Ferenc úgy vélte:

III. Károly különösen fontosnak tartja magyar gyökereit, ez pedig a kint élő magyarok számára is kiváló kapcsolódási pont lehet az új uralkodóhoz.

Rhédey Klaudia, erdélyi grófnő volt III. Károly szépanyja, tehát a nagyanyjának a dédanyja. Ugyan ő távoli felmenőnek tűnik, mégis jelentősége van III. Károly identitásában, hiszen Erdélyben vásárolt magának egy saját házat, ahova rendszeresen visszavonul pihenni, kirándulni. "Tudjuk, hogy nagyon szereti azt a környéket, Székelyföldet, ahol a ház található" – jegyezte meg a nagykövet.

III. Károly már a trónörökösként is külön9ös figyelmet szentelt Magyarországnak: hivatalos minőségében háromszor járt hazánkban. Trónra lépése tehát a magyar-brit kapcsolatokra is kedvező hatással lehet – tette hozzá Kumin Ferenc, londoni magyar nagykövet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×