eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
LONDON, ENGLAND - MAY 06: Britains King Charles III wearing the Imperial state Crown, and Britains Queen Camilla wearing a modified version of Queen Marys Crown look on from the Buckingham Palace balcony while viewing the Royal Air Force fly-past the coronation on May 06, 2023 in London, England. The Coronation of Charles III and his wife, Camilla, as King and Queen of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, and the other Commonwealth realms takes place at Westminster Abbey today. Charles acceded to the throne on 8 September 2022, upon the death of his mother, Elizabeth II. (Photo by Adrian Dennis - WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: WPA Pool/Getty Images

Így fogadta a világ III. Károly trónra lépését

A BBC összeállítást készített a koronázás nemzetközi visszhangjáról.

"Ha valami, akkor ez a koronázás igazi nemzetközi esemény volt" - összegezte a nap történéseit a brit média cég.

A világ vezetőinek körülbelül fele vett részt az eseményen. Összesen 90 államfő, valamint 14 olyan ország miniszterelnöke, ahol még mindig a királyság van. Számos európai és a kontinensen kívüli uralkodó is jelen volt III. Károly és felesége koronázásán.

A felvonuláson a Brit Nemzetközösség 33 országából vettek részt katonák és tengerészek. A nézők között pedig nagyon sokan a tengerentúlról, például Ausztráliából vagy Új-Zélandról és Kanadából érkeztek.

A brit uralkodó pár trónra lépése szinte az egész világon a címlapokra került,

az amerikai sajtó is az első helyen foglalkozott az eseménnyel.

Ugyanakkor a koronázás nem mindenki számára volt örömteli esemény. Ismét fellángolt a vita arról, hogy fenn kell-e még tartani a monarchiát. Ez a kérdés nemcsak a britek egy részét foglalkoztatja, hanem azokban az országokban is heves indulatokat kelt, amelyek egykor a brit gyarmatbirodalom részei voltak, ma pedig a Nemzetközösség tagjai. Ezekben az országokban ugyanis többnyire a brit uralkodó az államfő, viszont a polgáraik egy része szívesebben venné, ha az államformát köztársasággá változtatnák és a vezetőket választanák.

A köztársaság pártiak egyik legtekintélyesebb politikusa Ausztrália miniszterelnöke. Antony Albanese ugyan részt vett a koronázáson,

de honfitársainak egy része nem igazán lelkesedett az eseményért,

sőt a saját magánvéleménye is az, hogy országa élén egy ausztrálnak kellene állnia.

Ugyanakkor a csendes-óceáni Tanna szigetén, Vanuatuban több ezren gyűltek össze, hogy tánccal és lakomázással ünnepeljék az új uralkodó párt. Bár az is igaz - teszi hozzá a BBC -, hogy a sziget lakói közül sokan még ma is azt hiszik, hogy III. Károly apja, a néhai Fülöp herceg, isten volt.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×