eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Luxury royal cupcakes, with purple velvet background, all cupcakes have a metal crown as a topper, including the royal crown, union jack flags decorate the cupcakes,
Nyitókép: TraceyAPhotos/Getty Images

Nagy-Britannia: újból fellángolt a vita a monarchia jövőjéről

III. Károly koronázása ismét felvetette a kérdést: szükség van-e még a királyságra?

Már ezrek gyűltek össze a Buckingham palotához vezető The Mall sugárút mindkét oldalán, hogy majd közvetlen közelről láthassák az új királyi párt.

A szertartást Justin Welby, Canterbury érseke vezeti majd. Az évszázados hagyományokat követve ő fogja királlyá koronázni III. Károlyt.

Közben London belvárosában, a Trafalgar téren monarchia ellenes tüntetők demonstráltak. A magukat Köztársaságiaknak nevező tiltakozók közül hat embert, köztünk a tüntetés szervezőjét, letartoztatta a rendőrség.

A YouGov legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a britek 58%-a támogatja a monarchiát, 26%-uk pedig inkább választott államfőt szeretne. Mint arra a BBC is emlékeztet: az Egyesült Királyságban sok eltérő vélemény létezik arról, hogy szükségünk van-e még monarchiára.

A Guardian rovatvezetője, Polly Toynbee úgy gondolja, hogy a monarchiának el kellene tűnnie, hiszen az az öröklött gazdagság szimbóluma, ami egyre kevésbé elfogadható egy modern társadalomban.

Billy Bragg énekes viszont úgy gondolja, hogy meg kell őrizni a monarchiát, bár megszüntetné alkotmányos szerepét. A BBC által idézett nyilatkozatában reményét fejezi ki, hogy Nagyé-Britanniának egy napon lesz végre írott alkotmánya, a Buckingham-palotát pedig múzeummá alakítják át.

Jason Arday professzor ugyancsak megkérdőjelezte az emberek ragaszkodását a monarchiához. Szerinte, a mostani nehéz gazdasági helyzetben sokat segítene az embereknek, ha szétosztanák köztük a királyi család vagyonát.

Egy ismert publicista Charles Moore azonban nem ért egyet a királyi vagyon szétosztásáéval, bár elismeri, hogy annak azért lenne pozitív hatása. Viszont úgy érvel, hogy királyság megléte garanciát jelent Nagy-Britannia egységére.

Ezzel a véleménnyel ért egyet Juliet Samuel, a Times rovatvezetője is. A BBC által idézett újságíró úgy véli: a monarchia, ha lassan is, de változik.Szokásai, rituáléi pedig nagyban hozzájárulnak a brit szuverenitás és nemzeti öntudat erősítéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×