eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Védőmaszkos rendőr képe tükröződik egy pocsolyában, a kuangcsoui központi pályaudvarnál 2020. február 12-én. A koronavírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Elsőként tudósított Vuhanból a koronavírusról, 3 év börtön után most szabadult

Fang Pin az egyik olyan kínai civil újságíró volt, aki videókat osztott meg a pandémia kitörésének epicentrumából.

A férfi 2020 februárjában eltűnt, majd egy titkos tárgyaláson három év börtönre ítélték. Vasárnap jó egészségben szabadult - írja a BBC.

A nagyvilág figyelmét hamar felkeltették videói: az egyiken öt perc alatt nyolc halottas zsákot számolt meg egy kórháznál. Azt mondja, annak a videónak a közzétételét követően bár letartóztatták, de utána szabadon is engedték, később azonban, amikor olyan videót osztott meg, melyben az követeli, hogy a hatalom kerüljön vissza az emberekhez a kormánytól, már nem térhetett vissza.

Szabadon engedését kínai jogvédők üdvözlik, ugyanakkor továbbra is keresik Csang Csant, azt a 39 éves ügyvédet, akit négy év börtönre ítélték 2020 decemberében. Ő ugyanazzal vádolták, mint korábban Fang Pint, illetve másik két vuhanit, Cseng Csiusit és Li Zehuát.

Az ő videóik Vuhan 76 napon át tartó zárlatának valóságát mutatták meg. A Sanghajban élő Csang Csan 2020 februárjában repült Vuhanba, hogy a történtekről tudósítson. A YouTube-on és a Twitteren volt főként aktív: ezeket a platformokat Kínában betiltották, és annak ellenére is készített videókat, hogy a helyi hatóságok megfenyegették.

"Talán lázadó lélek vagyok... Csak dokumentálom az igazságot. Miért ne mutathatnám meg az igazságot?" - mondta egy független filmesnek adott korábbi interjújában.

Röviddel letartóztatása után éhségsztrájkba kezdett, erőszakkal etették, amikor súlya 40 kg alá zuhant. Tavaly decemberben bátyja egy a nő által írt levél fotóit töltötte fel azóta törölt tweetekben. Azt mondta, virágokat rajzolt a borítékra, hogy megnyugtassa az édesanyjukat, aki akkoriban esett át térdműtéten, illetve kemoterápiát is kapott. Hozzátette, hogy a hatóságok jól bánnak vele.

Fangot csendben engedték szabadon, miközben az ország igyekszik kilépni a vírus árnyékéból. A védő intézkedések megszüntetését követően nagy járványkitörés söpört végig az országon,

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ország 120 ezer halálesetet jelentett a járvány kezdete óta, ezek közel felét 2022. december 8. és 2023. január 12. között.

A számok azonban nem tükrözik a valódi adatokat, a hivatalos kínai narratíva szerint pedig az ország legyőzte a vírust. a civil újságírók által bemutatott valóság jó eséllyel hamar eltűnik a cenzorok munkájának köszönhetően a kínai internetről.

Vuhanban ugyanakkor nem mindenki felejtette el, milyen volt az élet 2020 elején. Egy 31 éves lakos, aki nem kívánta teljes nevét elárulni, azt mondta, hogy nem hallott Fang Pinről, de emlékszik Li Ven-liangra, egy orvosra, aki megpróbálta figyelmeztetni a világot a koronavírusra, majd meghalt, miután elkapta. Li ellen is "pletykák terjesztése" miatt indult nyomozás, bár a helyi hatóságok később bocsánatot kértek tőle.

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×