eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: CHRD

Az éhhalál szélén áll a vuhani járványkezelést kritizáló újságíró

Csang Csan negyvenkilósra fogyott a börtönben testvére szerint, bűne az, hogy a vuhani kitörésről az elsők között és őszintén tudósította a nagyvilágot.

Az egykori ügyvéd tavaly februárban utazott Vuhanba, ahonnan a pandémia akkori középpontjában uralkodó káoszról tudósított. Okostelefonnal készített videóiban, melyeket az interneten osztott meg, megkérdőjelezte a kínai hatóságok járványkezelési stratégiáját – írja a The Guardian.

2020 májusában fogták el és zárták börtönbe, tevékenységéért négyéves büntetést róttak rá, a hivatalos indok szerint bajkeverésért. Ezt a vádat azoknál alkalmazzák rutinszerűen, akiket el akarnak hallgattatni.

Orrszondával etették

A bebörtönzött civil újságíró fivére, Csang Csü tájékoztatása szerint a börtönben éhségsztrájkba kezdett, aminek következményeképp mostanra negyvenkilósra fogyott, és nem valószínű, hogy sokáig él még. A nő jogi képviselői szerint a hatóságok erőszakkal orrszondán keresztül etették Csant, mostani állapotáról azonban nincsenek ismereteik.

Csang Csü a Twitteren tett közzé egy fényképet testvéréről, amely alatt azt írja,

nem hiszi, hogy a telet ennyire alultápláltan túlélné,

de ő azt szeretné, ha az emberek úgy emlékeznének rá, amilyen volt. Ennek hatására újra megindult a nemzetközi tiltakozás a vele kapcsolatos bánásmód miatt, az Amnesty International is azt követeli, hogy engedjék szabadon.

"Csang Csant, akit eleve nem lett volna szabad börtönbe zárni, most úgy tűnik, hogy a börtönben halál fenyegeti. A kínai hatóságoknak azonnal szabadon kell engedniük, hogy befejezhesse éhségsztrájkját és megkaphassa a megfelelő orvosi kezelést, amelyre nagy szüksége van" – mondta Gwen Lee, az Amnesty kampánystábjának tagja, aki szerint a fogva tartása "az emberi jogok elleni szégyenletes támadás".

"Ha Csang Csan a börtönben hal meg, a kínai kormány kezén szárad a vére" – tette hozzá Lee.

Családját sem engedik be hozzá

Egy, Csanhoz közel álló forrás szerint a nő családja hetekkel ezelőtt kérte, hogy bemehessenek hozzá a sanghaji női börtönbe, ám azóta sem kaptak választ a kérésre. Az AFP megkereste Csang Csan anyját, testvérét és a börtönt is: a férfit nem érték el, az anya nem kívánt kommentárt tenni, és a börtön sem nyilatkozott.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint Csan annyira le van gyengülve, hogy

járni, sőt, a fejét felemelni sem képes önállóan.

Azt sürgetik, hogy nyomásgyakorlással érje el a nemzetköz közösség Csang Csan szabadon bocsátását.

"Csak riporteri kötelességét teljesítette, soha nem lett volna szabad őrizetbe venni, nem hogy négy év börtönre ítélni" – vélekednek.

Két narratíva ütközik

Kína büszkélkedik járványkezelésével, mellyel a sporadikusan felbukkanó fertőzéseket azonnal kontroll alá vonja. A kormány narratívája szerint a kommunista pártnak köszönhető, hogy az élet szinte visszatért a normális kerékvágásba, még akkor is, ha a világ többi részén a halálesetek és a fertőzések száma továbbra is robbanásszerűen emelkedik.

Azok, akik a hivatalos verziót veszélyeztetik azzal, hogy kérdéseket vetnek fel a járvány korai eltussolásával és a vuhani kitörés kezelésével kapcsolatban, a párt haragjával néznek szembe.

Csang a négy polgári újságíró – köztük Csen Csiusi, Fang Pin és Li Cöhua – közé tartozik, akiket őrizetbe vettek, miután tudósítottak Vuhanból.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×