eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels

15 év után újra sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók

Nem sikerült megállapodniuk a bérekről a nagy stúdiókkal, tévés és filmes forgatókönyvírók kezdenek sztrájkba május második napján.

Közel 9000 forgatókönyvíró, a Writers Guild of America szakszervezet tagjainak 98 százaléka tervezi megkezdeni a sztrájkot: ennek következtében a késő esti showműsorok akár kedd éjféltől szünetelhetnek - írja a BBC.

A tévésorozatok és filmek kis késéssel érzik majd meg a sztrájk hatását. Legutóbb 2007-ben volt példa ilyen kaliberű munkabeszüntetésre,

az kétbillió dollárjába került Hollywoodnak.

A konfliktus most a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével - amely a nagy stúdiókat, köztük a Disney-t és a Netflixet képviseli - alakult ki mások mellett a magasabb fizetésért, illetve a streaming-boomból származó profit egy részéért. A vitás kérdések közt az egyik legfontosabb épp az utóbbi, vagyis hogy miként részesülhetnek a streaming-platformokon hosszú éveken át elérhető sorozatokból befolyó részesedésekből.

A stúdiók azt állítják, pénzügyi nyomás miatt csökkenteniük kell a költségeiket, illetve hogy az íróknak fizetett "maradványdíjak" 2021-ben minden idők legmagasabb összegét érték el 494 millió dollárral.

A Hollywood Reporter szerint a Writers Guild of America közölte tagjaival, hogy készen kell állniuk a sztrájkokra, ha a hétfőig nem születik új megállapodás.

Alex O'Keefe, A mackó című vígjátéksorozat írója, a szakszervezet tagja a BBC-nek azt mondta, hogy az írók felének a stúdiók a minimumot fizetik. Szerinte író kollégáinak kreatív teljesítménye jobb, mint valaha, megfelel a streamingkorszak követelményeinek, de kevesebbet kapnak, mint valaha.

"Azon kapjuk magunkat, hogy képtelenek vagyunk túlélni olyan helyeken, mint New York város és Los Angeles, ahol a munkánkat kell végeznünk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy bár akadnak olyanok is, akik jó anyagi helyzetben vannak, mások - időnként sikeres sorozatok showrunnerei - nem.

"Nem minősítenék minden írót szegénynek vagy csórónak, de magamról elmondhatom, hogy 6 dollár van a bankszámlámon"

- mondta.

Helyzetének alátámasztására felidézte, hogy amikor ő és kollégái megnyerték a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat a Writers Guild of America díjátadón, a barátai és a családja által neki vásárolt öltönyben ment el az ünnepségre.

"A csokornyakkendőt hitelre vettem, nem volt pénzem, mínuszban volt a bankszámlám" - magyarázta.

Amikor A mackón dolgozott, azt aprócska brooklyni lakásából tette.

"Nem volt fűtés, volt egy hősugárzóm, bedugtam, és néha ettől az összes lámpa kialudt. Egy közkönyvtárban kötöttem ki, miközben ezt a sorozatot írtam, ami mostanra hatalmas siker lett, és rengeteg pénzt hozott néhány embernek... de csak néhány embernek. Nem azoknak az embereknek, akik az alkotók voltak, akik tényleg a szívüket és a lelküket öntötték a karakterekbe, a történetekbe és a pillanatokba, amelyekre emlékszel" - mondta el.

A színészek szakszervezete, a SAG-AFTRA és a rendezők szakszervezete, a DGA szolidaritását fejezte ki a sztrájkoló írókkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×