eur:
394.4
usd:
363
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Chantal Akerman belga filmrendező-forgatókönyvíró, akinek  Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II. című alkotását minden idők legjobb filmjének választotta a brit filmintézet folyóirata, a Sight and Sound. Fotó: Twitter
Nyitókép: Fotó: Twitter

Egy női rendező alkotása lett minden idők legjobb filmje

A brit filmintézet folyóirata, a Sight and Sound, minden idők legjobb filmjének választotta a 2015-ben elhunyt Chantal Akerman belga rendező-forgatókönyvíró meglehetősen furcsa című, kétrészes alkotását.

A "Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II." című filmmel első alkalommal kapta egy női rendező alkotása a rangos elismerést. A Sight and Sound 1952 óta, tízévente állítja össze a legjobb filmek listáját filmkritikusok, kurátorok és forgalmazók szavazatai alapján.

Az 1975-ben bemutatott Jeanne Dielman valós idejű tanulmány egy középkorú özvegyről, aki kamasz fiával él egy apró brüsszeli lakásban. Akerman a nő mindennapos teendőit mutatja be, s közben kiderül, hogy alkalmi prostitúcióval keresett pénzből fedezi a maga és fia megélhetését. Minden idők legjobb filmjeinek a brit filmintézet folyóirata által összeállított listáját

negyven éven keresztül Orson Welles Aranypolgára vezette

egészen 2012-ig, amikor a címet átvette Alfred Hitchcock Szédülés című filmje.

A Jeanne Dielman nem annyira ismert a filmkritikusok körén kívül a nagyközönség előtt, mint a korábbi listavezetők, de egyöntetűen igazi mesterműként, a feminista filmművészet úttörő alkotásaként tartják számon. Laura Mulvey, a Birkbeck Egyetem filmelmélet professzora egy cikkében úgy fogalmazott, az idei szavazás "hirtelen felrázott mindent", és ezek után már semmi nem lesz a régi.

A Sight and Sound százas listáját korábban többen bírálták amiatt, hogy a szavazásban részt vevő szakértők köre hosszú időn keresztül nem volt eléggé sokszínű. A legutóbbi, 2012-es listára mindössze két női rendező és csak egyetlen színes bőrű alkotó filmje került fel. Az évek során aztán egyre bővült azoknak a kritikusoknak, szakembereknek a köre, akiknek kikérik a véleményét,

idén már 1639-en adták le szavazatukat a Minden idők 10 legjobb filmje listájára.

A 2022-es listán második helyre került a korábbi listavezető, a Szédülés, és harmadik lett az Aranypolgár. Negyedik helyre sorolták a szavazók az 1950-es évek klasszikusát, Ozu Jaszudzsiró japán filmrendező Tokiói történet című művét, ötödik helyre pedig a hongkongi Vong Kar-vaj 2000-ben készült Szerelemre hangolva című alkotását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×