eur:
389.35
usd:
361.2
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
China and EU cooperation concept. China and European Union flags on chess pawns soldiers on a chessboard. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

„Határtalan” és „végtelen” együttműködésről beszélt Peking

Előbbit az európai országok, utóbbit Oroszország kapcsán mondta Fu Cung kínai diplomata.

Kína együttműködése Európával és más országokkal "határtalan", Oroszországgal pedig ehhez hasonlóan: "végtelen" - fogalmazott Fu Cung a The Paper című kínai digitális kiadványban.

Az európai félnek pontosan kell értelmeznie a kijelentést:

"nincs felső határ".

A különböző országok közötti barátság és együttműködés vég nélküli, és nem volna szabad mesterségesen korlátozni őket - magyarázta a diplomata.

Fu óva intett attól, hogy felhasználva a kínai-orosz kapcsolatokat bárki "kísérleteket tegyen" Kína és Európa között viszály szítására. Fu visszautasította, hogy Kínának előzetesen tudomása lett volna az ukrajnai konfliktusról, vagy hogy fegyvereket szállítana a térségbe. Hozzáfűzte, "akik ezt állítják, azoknak az a céljuk, hogy rémhíreket terjesztve hiteltelenítsék Kínát, és alantas szándéktól vezérelve viszályt keltsenek Kína és más országok között".

"A jó hír az, hogy Európában egyre többen kezdik belátni ezeknek az embereknek a képmutatását és rossz szándékait, és egyfajta racionális hozzáállásra törekszenek a Kína-EU viszonyban" - állapította meg interjújában a kínai diplomata.

A Kína és az EU közötti kapcsolatoknak globális hatásuk van, és fontosak a világ szempontjából, ezért mindkét félnek megéri fejleszteni őket - vélte Fu. Hozzátette: Kína stratégiai nézőpontból és hosszú távú perspektívából tekint az EU-hoz fűződő kapcsolataira. Mint mondta, bízik benne, hogy az uniónak sikerül függetlenebb, objektív képet kialakítania Kínáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×