eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az ellenzéki, oroszbarátnak tartott SOR Párt támogatói tüntetnek az ország európai uniós integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök ellen Chisinauban 2023. február 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Zavargások: tízezer dollárról beszélt a moldáv rendőrfőkapitány

Oroszország által támogatott csoportok zavargásokat szító összeesküvését akadályozták meg Chisinauban vasárnap a moldovai Nyugat-barát kormány elleni tüntetésen - közölte a moldovai rendőrség.

Viorel Cernauteanu országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján azt állította: "néhány orosz állampolgárnak 10 ezer dollárt ígértek azért, hogy tömeges zavargást szítsanak Moldova destabilizálása céljából egy fővárosi tüntetésen". Arról nem beszélt, hogy a hatóságok szerint kik voltak a megbízók.

Cernauteanu közlése szerint hét embert őrizetbe vettek az ügyben.

Emellett az ellenzéki megmozduláson 54 tüntetőt állítottak elő, köztük 21 fiatalkorút "gyanús viselkedés", illetve tiltott tárgyak - egyebek között egy kés - birtoklása miatt - mondta a rendőrfőkapitány.

Az utóbbi hetekben több kormányellenes megmozdulás is volt Moldovában, amelyeket a Mozgalom a Népért nevű csoport szervezett.

Ez utóbbit az oroszbarátnak tartott, ellenzéki SOR párt támogatja, amelynek hat képviselője van a 101 fős moldovai törvényhozásban.

A megmozdulások résztvevői egyebek között azt követelik, hogy a chisinaui kormány vállalja át teljesen a télen keletkezett lakossági energiaszámlák kiegyenlítését, s hogy Moldova "maradjon ki a háborúból". Ismét lemondásra szólították fel Maia Sandu elnököt.

A rendőrségi bejelentés előzménye, hogy a napokban az amerikai hírszerzés figyelmeztetett: Oroszországhoz köthető szereplők felkelés kirobbantására használhatják fel a tavaly június óta európai uniós tagjelölt országban a magas energiaárak miatti tiltakozásokat.

Moldova azóta küzd súlyos energiaproblémákkal, hogy Moszkva drámaian csökkentette a földgázszállítást neki.

A rendőrség szerint vasárnap négy pokolgépes fenyegetés is történt az országban, köztük egy olyan, amely a nemzetközi repülőteret érintette. Ezeket is a 2,6 millió lakosú állam destabilizálását célzó akciónak minősítették.

A határőrség szintén vasárnap közölte, hogy a múlt héten 182 külföldinek tiltották meg a beutazást, köztük a Wagner orosz biztonsági magáncég egyik "feltételezett képviselőjének".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×