eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Bundeswehr katonái. Forrás:Twitter/WELT
Nyitókép: Forrás:Twitter/WELT

A háború vonzása: nő az újoncok száma a német hadseregben

A háború okán egyre többen sürgetik a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését Németországban. Hosszú idő óta először ismét növekedett a szolgálatra jelentkező újoncok száma.

Az általános hadkötelezettséget 2011-ben az akkori konzervatív védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg idején törölték el. Az Angela Merkel vezette kormány olyan módosítást fogadott el, hogy a hadkötelezettséget parlamenti határozattal csakis védelmi helyzetben lehet reaktiválni, ugyanakkor megnyitotta a lehetőséget az önkéntes katonai szolgálat előtt.

A sorkötelezettség visszaállítását mindenekelőtt az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt sürgeti, de az ugyancsak ellenzéki konzervatív CDU/CSU több magas rangú politikusa is támogatja azt. Az egyik fő érv az, hogy a jelenlegi háborús helyzetben Németország ezáltal biztonságosabbá válna.

Az új védelmi miniszter, Boris Pistorius az általános hadkötelezettség eltörlését hibának nevezte, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy annak visszaállítása nem történhet egy csapásra, azt széles körű vitának kell megelőznie.

Mindenesetre a hadsereg vezető a hírek szerint különböző kísérletekkel próbálkoztak, hogy a Bundeswehrt legalább a hivatásosok, illetve az önkéntesek számára otthonosabbá tegyék. A német védelmi minisztérium adatai szerint mindez a jelek szerint meghozta gyümölcsét. Háború ide vagy oda, 2022-ben több újonc jelentkezett különböző szolgálatra, mint a megelőző évben. Eszerint

az Ukrajna elleni orosz háború évében az újoncok száma 12 százalékkal 18 775-re emelkedett.

Ez a növekedés ugyanakkor nem érte el a koronavírus-járvány előtti hasonló szintet, 2019-ben ugyanis 20 170 férfi és nő jelentkezett a Bundeswehr kötelékébe.

Ami a 2022-es jelentkezők megoszlását illet. 9171-en jelentkeztek meghatározott időtartamra szóló hivatásos katonának, 8623-an maximum kétéves önkéntes szolgálatra, továbbá 981-en néhány hónapos kiképzéssel járó tartalékos, egyebek között természeti katasztrófák esetén alkalmazható szolgálatra.

Az adatokból kitűnt, hogy a járvány előtti szinthez képest csekély mértékben növekedett a női jelentkezők száma, valamint a 18 év alatti kiskorúaké is. Ők azonban semmifajta fegyveres képzésben nem részesülhetnek, és az ENSZ gyermekjogi konvenciójának megfelelően önkéntes segítő szolgálatot teljesíthetnek. Fegyveres kiképzésben, illetve szolgálatban csakis a 18 év feletti nagykorúak vehetnek részt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×