eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Német védelmi miniszter: általános hadkötelezettség nem, kötelező szolgálat igen

Boris Pistorius német védelmi miniszter a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését nem támogatja, ellenben szerinte szükség lenne egyfajta kötelező szolgálatra akár a polgári védelem, akár a mentő- vagy épp a tűzoltószolgálat, de akár a Bundeswehr kötelékében is.

Boris Pistorius nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a társadalomnak szüksége van az aktív fiatalokra. Szerinte az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell helyezni arra, hogy őket is bevonják a nemzeti feladatok megoldásába. A korábbi alsó-szászországi szociáldemokrata belügyminiszter azt azonban leszögezte, hogy az általános hadkötelezettség újbóli bevezetését nem támogatja.

A kötelező katonai szolgálatot 2011-ben függesztették fel Németországban az akkori védelmi miniszter, a konzervatív, Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter rendeletére. Ez a gyakorlatban a katonai és a polgári szolgálat eltörlését jelentette. Azóta több alkalommal is elhangzottak követelések a hadkötelezettség újbóli bevezetésére, az egy éve tartó ukrajnai orosz háború kapcsán ugyanakkor ezek a korábbiaknál is hangosabbá váltak.

Ezzel szemben az elmúlt időszakban vetődött fel az az elképzelés, hogy kötelező katonai szolgálat helyett egyfajta,

meghatározott időre szóló kötelező szolgálatot kellene bevezetni,

amelynek elsődleges célja – különös tekintettel az esetleges szükséghelyzetekre – a lakosság támogatása lenne. Ez történhetne akár a hadsereg, akár a katasztrófavédelem, akár a mentőszolgálat, vagy épp a tűzoltóság kötelékében.

A miniszter hangsúlyozta, hogy mindezt határozottan támogatná, mert az általános kötelező szolgálat segíthetne az társadalmi összetartás erősítésében, abban, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, illetve az illetékes állami szervezetekhez.

A védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy a védelmi készültség, a polgári védelem, továbbá a katasztrófaelhárítás egyformán fontos. Szerinte azonban a két utóbbit túl sokáig nem vették számításba, egyikre sem fordítottak kellő figyelmet. Hiányzott a pénz a katasztrófavédelemre, a szükséges járművekre, illetve felszerelésekre – tette hozzá.

A miniszter nyilatkozatára érdemben egyelőre nem reagáltak.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy Pistorius számíthat egy illusztris támogatóra, mégpedig az államfő személyében. A közelmúltban ugyanis hasonló felvetéssel állt elő Frank-Walter Steinmeier, aki kimagaslóan Németország legnépszerűbb politikusa.

A védelmi miniszter ugyanakkor az interjúban hű maradt önmagához, és leszögezte, hogy a Bundeswehrt erősíteni kell. Pistorius szerint biztosítani kell a hadsereg teljes védelmi képességét, másrészt támogatni kell egy olyan megtámadott országot, amilyen Ukrajna. Ez jelenti most a legnagyobb kihívást – szögezte le.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×