eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A képviselők megemlékeznek Kordás László (DK) elhunyt országgyűlési képviselőről, valamint Polyák Sándor (SZDSZ), Tamás Gáspár Miklós (SZDSZ) és Mécs Imre (SZDSZ, MSZP) elhunyt volt parlamenti képviselőkről az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Történelmi pillanat: a világ minden parlamentjében van nő, most először

Az Interparlamentáris Unió (IPU) adatai szerint csökken a férfidominancia a Föld parlamentjeiben.

A genfi székhelyű szervezet legfrissebb jelentése 47 olyan ország adatain alapul, ahol tavaly választásokat tartottak. A törvényhozók sokszínűsége, az általuk képviselt közösségek reprezentációja szintén nagyot lépett előre sok helyen – írja a Euronews.

Az Egyesült Államokban 263 színesbőrű nő indult a félidős választásokon – ez ismételt előrelépés a 2018-ban elért rekordszámhoz képest, bár a kongresszusba jelölt nők száma csökkent a 2020-as csúcshoz képest. Eközben Franciaországban az új nemzetgyűlésbe jelöltek 5,8 százaléka kisebbségi származású volt – ez rekord az európai országban.

Összességében a 47 országban, ahol tavaly választásokat tartottak, a nők a rendelkezésre álló helyek átlagosan 25,8 százalékát foglalták el, ami 2,3 százalékkal több, mint a legutóbbi választások alkalmával.

Az IPU szerint az elért eredmény részben a női kvótának köszönhető, mely bizonyos számú női jelölt indítását követelte meg a pártoktól. A törvényhozási és önkéntes kvótákat alkalmazó országokban a nők 30,9 százalékát választották be a parlamentbe, míg

a kvótákat egyáltalán nem alkalmazó országokban 21,2 százalékát.

De más tényezők is szerepet játszottak: a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdések befolyásának növekedése, a megkülönböztetéssel és a nemi alapú erőszakkal kapcsolatos tudatosság növekedése, valamint a Covidnak köszönhetően a nemek közötti egyenlőségre érzékeny és családbarát politikákra fordított nagyobb figyelem.

Bár sok ország tett nagy előrelépést a nők parlamenti reprezentációja terén, Európában a helyzet nem javul. Abban a tizenöt európai országban, ahol tavaly parlamenti választásokat tartottak, nem történt nagy változás a nők képviseletében, amely így 31 százalék maradt.

Férfiak és nők aránya az unió nemzeti parlamentjeiben: a férfiak arányát a zöld, a nőkét a sárga jelöli
Férfiak és nők aránya az unió nemzeti parlamentjeiben: a férfiak arányát a zöld, a nőkét a sárga jelöli

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének adatai azt mutatják, hogy a nők parlamenti képviselete 2017 közepe óta stagnál 30 és 33 százalék között. Az ügynökség szerint, amelyet azért hoztak létre, hogy segítse az uniós tagállamokat a nemek közötti egyenlőség előmozdításában, a blokk 27 tagállamában a nők parlamenti képviselete 2022 végén átlagosan 32,6 százalék volt, ami kevesebb, mint az év elején jelentett 33 százalék. Hazánk ennek jóval alatta marad, ezzel sereghajtó az Európai Unióban:

a parlament férfi tagjainak aránya 86,9 százalék,

13,1 százalék nő mellett.

Bár a nők parlamenti képviseletének növekedése az egész világon jellemző trend, csak néhány ország van igazán közel a nemek közötti teljes egyenlőséghez.

A világon jelenleg mindössze hat országban van annyi nő a parlamentben – akár az alsó-, akár az egyes kamarában –, mint ahány férfi, mégpedig a következők:

  • Új-Zéland: 120 képviselőből 60 nő
  • Kuba: 586 képviselőből 313 nő
  • Mexikó: 500 képviselőből 250 mő
  • Nicaragua: 91 képviselőből 47 nő
  • Ruanda: 80 képviselőből 49 nő
  • Egyesült Arab Emírségek: 40 képviselőből 20 nő.

Az abszolút első Ruandában a nők a parlamenti helyek több mint 60 százalékát foglalják el az alsóházban, de csak 34,6 százalékát a felsőházban. Az ország útja az egyenlőséghez ugyanakkor szokatlan: a tuszikkal szemben elkövetett 1994-es népirtás volt az, amely drámai módon kikövezte az utat a nemek közötti egyenlőség felé az országban. A népirtás után nagyon sok férfit megöltek vagy elmenekült az országból, a nők pedig átvették a vezetést és az újjáépítést.

Martin Chungong, az IPU főtitkára szerint a jelenlegi ütemben 80 évbe telhet, mire a világ többi része felzárkózik.

"Jelenleg az egyik legfőbb akadály a szexizmus, a zaklatás és a nők elleni erőszak légköre, amelynek világszerte tanúi vagyunk. Ez olyan jelenség, amely az egész világon elterjedt, és nem egy adott régióra jellemző, és kihat a nők politikai életben való részvételére" – idézte az ENSZ.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×