eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2022. július 12-én. Sullivan Joe Biden közelgő szaúd-arábiai útjáról, az ukrajnai háborúról és a jemeni polgárháborúval kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolt.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Itt az első hivatalos amerikai reakció Vlagyimir Putyin beszédére

Abszurdnak nevezte az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt állította: a nyugati fenyegetés miatt tört ki háború Ukrajnában.

"Senki nem támadja Oroszországot. Van valami abszurd abban a gondolatban, hogy Oroszország egyfajta katonai nyomás alatt állt volna Ukrajna vagy bárki más részéről" - jelentette ki Jake Sullivan újságírók előtt Varsóban.

Putyin Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében azt mondta, teljes mértékben a Nyugatot terheli a felelősség az ukrajnai konfliktus eszkalációjáért. "Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük" - mondta az orosz elnök.

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója röviddel az előtt tartott sajtótájékoztatót, hogy Joe Biden délután beszédet mond a varsói királyi palotában. A beszéd várható tartalmával kapcsolatban Sullivan azt mondta: az amerikai elnök nem készül semmiféle diplomáciai tervet felvázolni arra vonatkozóan, hogyan lehetne véget vetni a háborúnak. Ehelyett inkább arra fókuszál majd, hogy szélesebb értelemben véve milyen tanulságokat lehet levonni az ukrajnai háborúból, amelyre "fordulópontként" tekint a demokráciák és az önkényuralmi rezsimek közötti globális harc terén.

Az elnök beszédében "kifejezetten az ukrajnai konfliktusról fog szólni, de természetesen kitér majd arra a szélesebb értelemben zajló küzdelemre, amely egyik oldalról az alapelvek felszámolására törekvő agresszorok, illetve a másik oldalról az azok védelmében összefogó demokráciák között folyik" - mondta Jake Sullivan.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×