eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Várakozó autók a magyar-osztrák határon, a Sopron és Klingenbach (Kelénpatak) közötti átkelőn 2020. március 16-án. Mindkét ország csak a saját állampolgárait engedi be területére.
Nyitókép: MTI/Filep István

Az oroszoknak adott igazat az EBESZ egy Ausztriával folytatott vitában

Nem lehet megtagadni a vízumot az oroszok és fehéroroszok delegációjától.

Ausztriának jogi kötelezettsége vízumot adni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi parlamenti közgyűlésén részt venni kívánó orosz és fehérorosz delegáció tagjainak - szögezte le az EBESZ Parlamenti Közgyűlése kedden.

A testület nyomatékosította: a vízum kiállítása nem mérlegelés kérdése.

A grémium egyúttal felszólította Ausztriát, hogy könnyítse meg a delegációk beutazását a téli ülésszakra. A közgyűlés ülését február 23-án és 24-én, az ukrajnai háború megindításának egyéves évfordulóján tartják.

Húsz ország 81 képviselője a múlt héten levélben követelte Ausztriától, hogy akadályozza meg az orosz küldöttség részvételét az EBESZ bécsi ülésén. Arra kérték az osztrák szövetségi kormányt, hogy ne adjon ki vízumot a nemzetközi szankciók hatálya alatt álló orosz parlamenti képviselőknek.

Az idei általános vita témája az ukrajnai háború. A közgyűlésben beszédet mond többek között Daniela De Ridder kelet-európai, Reinhold Lopatka ukrajnai és Steve Cohen politikai foglyokért felelős különmegbízott, valamint John Whittingdale ukrajnai háborús bűnökkel foglalkozó különleges jelentéstevő.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×