INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

liz truss

nagy-britannia

lemondás

miniszterelnök

joe biden

Liz Truss brit miniszterelnök felszólal az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én.

Liz Truss szerint nagyhatalmú nemzetközi szereplők "túrták ki", nevet is említett

Infostart / MTI

A volt brit miniszterelnök szerint ezek a szereplők - köztük az amerikai elnökkel - összehangolt erőfeszítéssel érték el, hogy rövid idő után távoznia kellett a Konzervatív Párt és a brit kormány éléről.

Liz Truss október 20-án mondott le, miután a pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng által nem sokkal korábban előterjesztett átfogó - a piaci szereplők által finanszírozhatatlannak ítélt - adócsökkentési program hatalmas pénzügyi felfordulást okozott, és az alsóházi konzervatív frakció ennek nyomán ellene fordult.

Liz Truss, aki Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke volt, alig 49 napig állt a Konzervatív Párt és a kormány élén, és így a brit politikatörténetben ő töltötte be a legrövidebb ideig a pártvezetői és a miniszterelnöki tisztséget.

Truss a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt cikkében lemondásának egyik indokaként azt írja: nem hagyhatta, hogy a piacok "továbbra is Nagy-Britannia elleni tétekre fogadjanak".

A volt kormányfő felfedi: a lehetséges legélesebb hangvételű figyelmeztetéseket kapta magas beosztású illetékesektől arra, hogy ha folytatódik a piaci felfordulás, Nagy-Britannia képtelenné válhat saját adósságállományának finanszírozására, vagyis törlesztési csődbe juthat.

Liz Truss úgy fogalmaz, hogy

kormánya az adócsökkentési programmal "a nemzetközi áramlatok ellenében próbált úszni".

Hozzáteszi: "nemzetközi szereplők" összehangolt erőfeszítéseket tettek a brit kormány növekedési csomagtervének kikezdésére.

A volt brit miniszterelnök szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) például nem piaci stabilitási, hanem "újraelosztási szemszögből kommentálta" a kormány adócsökkentési programját, és "nehéz arra a következtetésre jutni", hogy ezt nem politikai motivációból tette.

Truss a cikkben

beavatkozással vádolja Joe Biden amerikai elnököt is, aki "nyilvánosan hangot adott annak, hogy nem ért egyet gazdaságpolitikánkkal".

Liz Truss idézete szerint Biden egy ízben kijelentette, hogy nem ő volt az egyetlen, aki hibának tartotta a brit kormány adócsökkentési programját.

Ezek a beavatkozások összhangban állnak azzal a fokozódó erőfeszítéssel, amelynek célja a hét vezető ipari hatalom csoportján (G7) belüli versengés korlátozása - áll Truss vasárnap megjelent cikkében.

A volt brit miniszterelnök szerint e szándék egyik bizonyítéka a globális minimumadó bevezetésének terve.

Liz Truss támadja "a politikai és médiakommentátorokat" is, akik szavai szerint azonnal meghozták az ítéletet és kimondták, hogy a piaci felfordulás oka a kormány adócsökkentési programját tartalmazó "miniköltségvetés" volt.

A kormány "sajnálatos módon hasznos bűnbakká vált olyan problémákért, amelyek akkor már hónapok óta parázslottak"

- írja Liz Truss.

Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018