eur:
393.14
usd:
367.08
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Liz Truss brit miniszterelnök felszólal az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Liz Truss szerint nagyhatalmú nemzetközi szereplők "túrták ki", nevet is említett

A volt brit miniszterelnök szerint ezek a szereplők - köztük az amerikai elnökkel - összehangolt erőfeszítéssel érték el, hogy rövid idő után távoznia kellett a Konzervatív Párt és a brit kormány éléről.

Liz Truss október 20-án mondott le, miután a pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng által nem sokkal korábban előterjesztett átfogó - a piaci szereplők által finanszírozhatatlannak ítélt - adócsökkentési program hatalmas pénzügyi felfordulást okozott, és az alsóházi konzervatív frakció ennek nyomán ellene fordult.

Liz Truss, aki Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke volt, alig 49 napig állt a Konzervatív Párt és a kormány élén, és így a brit politikatörténetben ő töltötte be a legrövidebb ideig a pártvezetői és a miniszterelnöki tisztséget.

Truss a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt cikkében lemondásának egyik indokaként azt írja: nem hagyhatta, hogy a piacok "továbbra is Nagy-Britannia elleni tétekre fogadjanak".

A volt kormányfő felfedi: a lehetséges legélesebb hangvételű figyelmeztetéseket kapta magas beosztású illetékesektől arra, hogy ha folytatódik a piaci felfordulás, Nagy-Britannia képtelenné válhat saját adósságállományának finanszírozására, vagyis törlesztési csődbe juthat.

Liz Truss úgy fogalmaz, hogy

kormánya az adócsökkentési programmal "a nemzetközi áramlatok ellenében próbált úszni".

Hozzáteszi: "nemzetközi szereplők" összehangolt erőfeszítéseket tettek a brit kormány növekedési csomagtervének kikezdésére.

A volt brit miniszterelnök szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) például nem piaci stabilitási, hanem "újraelosztási szemszögből kommentálta" a kormány adócsökkentési programját, és "nehéz arra a következtetésre jutni", hogy ezt nem politikai motivációból tette.

Truss a cikkben

beavatkozással vádolja Joe Biden amerikai elnököt is, aki "nyilvánosan hangot adott annak, hogy nem ért egyet gazdaságpolitikánkkal".

Liz Truss idézete szerint Biden egy ízben kijelentette, hogy nem ő volt az egyetlen, aki hibának tartotta a brit kormány adócsökkentési programját.

Ezek a beavatkozások összhangban állnak azzal a fokozódó erőfeszítéssel, amelynek célja a hét vezető ipari hatalom csoportján (G7) belüli versengés korlátozása - áll Truss vasárnap megjelent cikkében.

A volt brit miniszterelnök szerint e szándék egyik bizonyítéka a globális minimumadó bevezetésének terve.

Liz Truss támadja "a politikai és médiakommentátorokat" is, akik szavai szerint azonnal meghozták az ítéletet és kimondták, hogy a piaci felfordulás oka a kormány adócsökkentési programját tartalmazó "miniköltségvetés" volt.

A kormány "sajnálatos módon hasznos bűnbakká vált olyan problémákért, amelyek akkor már hónapok óta parázslottak"

- írja Liz Truss.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×